podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bjud in oss till samråd, Arbetsmiljöverket

Publicerad 26 aug 2019
I en slutreplik på Expressens debattsida uppmanar Företagarna Arbetsmiljöverket att ta till sig av kritiken av hur myndigheten arbetar.

Företagarna är kritiska till Arbetsmiljöverkets föreskrifter och myndighetens inställning till de mindre företagens arbete med arbetsmiljön. Många företag vill ha råd och hjälp, men möts inte sällan av ett inspektionsmeddelande om att de ska vidta åtgärder, men sällan hur de ska göra rätt. Vår fråga är enkel: Varför ska regler utformas så krångligt att det krävs specialistkompetens för att följa dem?

Arbetsmiljöverket borde ta efter Skatteverkets arbete med att sluta leta fel och i stället vara en myndighet som företag kan vända sig till för att få hjälp att göra rätt, skrev Företagnas Arbetsrätts- och arbetsmiljöexpert Lise-Lotte Argulander i en debattartikel i Expressen.

Tyvärr illustrerar svaret i Expressen från Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson det problem Företagarna lyfte. Dialog är kärnan i ett bra arbetsmiljöarbete, heter det i svaret, men vår kritik handlar om att vi inte upplever att Arbetsmiljöverket är intresserade av att ha en dialog på riktigt.

Ett exempel på det är att Företagarna inte blivit inbjudna till samråden som hålls. Ett annat är att parterna själva har riktat allvarlig kritik mot myndigheten för att samråden är undermåliga.

Nu har Företagarnas slutreplik publicerats i Expressen.

”Om nu hälften av alla företag inte uppfyller de grundläggande kraven för att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete borde Arbetsmiljöverket fundera på hur man kan ändra på sina arbetssätt och ta till sig vår kritik. För att visa att myndigheten menar allvar med dialog kan de börja med att bjuda in oss till samråden”, skriver Lise-Lotte Argulander i repliken. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna