För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu gäller kravet på e-faktura

Publicerad 1 apr 2019
Från och med 1 april gäller nya regler för dig som fakturerar offentliga upphandlare.

Som Företagarna uppmärksammat tidigare ska alla leverantörer som fakturerar stat, kommun, landsting eller i de flesta fall de bolag som ägs av någon av dessa börja använda e-faktura. Kraven gäller upphandlingar eller direktupphandlingar som inleds från och med den 1 april, om inte annat särskilt avtalats.

Det är alltså i många fall inte längre tillräckligt att skicka en pdf-faktura eller en inskannad pappersfaktura. Den som ändå fakturerar utan att uppfylla de nya lagkraven riskerar att få föreläggande om att betala vitesbelopp.

Använd PEPPOL eller fakturaportal

Om du fakturerar en offentlig upphandlare ska denna kunna ta emot e-fakturor genom att vara ansluten som fakturamottagare i PEPPOL. Som företagare behöver du kontrollera om det ekonomisystem eller den faktureringstjänst du använder kan skicka e-fakturor i PEPPOL-nätverket enligt standarden BIS Billing 3. Om systemet inte uppfyller kraven kan företagare generera en e-faktura i en fakturaportal. Statliga myndigheter är ålagda att tillhandahålla sådana, men ännu gäller inte kravet övriga offentliga aktörer.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna