För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tryckerierna, en viktig del i valmaskineriet

Publicerad 6 sep 2018
Förtidsröstningen är i full gång. Partierna slutspurtar mot söndag. Men för två tryckerier i Bjärnum och Markaryd är valruschen över. Det är dem vi kan tacka för att det finns valsedlar.
Det har tryckts 750 miljoner valsedlar inför söndagens val. Foto: Hans Christiansson

Inför valet på söndag har det tryckts upp ungefär 750 miljoner valsedlar. Den största andelen kommer aldrig att användas, men de måste finnas för att ingen väljare ska stå tomhänt i en vallokal någonstans i Sverige.

Jobbat liknar inget annat

Flera hundra miljoner valsedlar har tryckts i Bjärnum i Göingebygden, norr om Hässleholm. Företaget Nilssons tryckeri AB, med sjuttio år i branschen, är ett av få tryckerier som klarar av den uppgiften. Företaget har tryckt valsedlar sedan 1990-talet och sett hur det blivit färre och färre företag som har rätt maskinpark för uppgiften. Kraven i Valmyndighetens upphandlingar har också förändrats. En nyhet i årets val är att valsedlarna tryckts med partiernas logotyper i färg – för de som så önskat.

Vd Anders Jakobsson berättar att det är en rejäl påfrestning för både blankettmaskiner och personal att trycka valsedlar.

– Jobbet liknar inget annat vi gör. Det är alltid roligt och känns speciellt. Samtidigt är det väldigt omfattande produktion under kort tid. Ibland blir det förändringar på listorna och då måste vi trycka om dem. Vi har varit fler än vanligt som jobbat och vi behöver vant folk som kör blankettmaskinerna, säger han.

Det är ingen hemlighet var valsedlarna trycks, men det är inte heller något som Nilssons tryckeri AB har skyltat med. Det gäller att tänka på säkerheten kring alla delar av valmaskineriet. Fast folk på orten har vetat varför det varit full fart i företaget under högsommaren.

– Ett sådant här jobb går inte spårlöst förbi. Det hände att folk kom fram och frågade hur det går. Man blir ju lite stolt. Men det är jätteskönt nu när jobbet är gjort, säger Anders Jacobsson.

Valsedlar är som grädde på moset

Stoltheten är inte heller att ta miste på i företaget H-tryck AB i Markaryd. Det anrika småländska företaget har varit verksamt i över hundra år och tryckt valsedlar har man gjort sedan 1970-talet. I år är det H-tryck AB som tillsammans med Nilssons Tryck AB och Postnord Strålfors i Ljungby är den exklusiva trio som sett till att valsedlarna finns redo för alla röstberättigade.

– Det är lite grädde på moset att få ett sådant här uppdrag, säger vd Per-Åke Hansson.

200 miljoner valsedlar är det som sett dagens ljus i Markaryd. Det är ett jobb som sysselsatt flera av företagets anställda under flera månaders tid.

På söndag kommer miljontals valsedlar att läggas i kuverten och lämnas över till valförrättare innan rösträkningen kommer igång. Vore det inte för tryckerierna i Bjärnum, Markaryd och Ljungby skulle det inte vara möjligt.

Fler nyheter från Företagarna