För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dammet måste lägga sig

Publicerad 11 sep 2018
Det är ingen lätt regeringsbildning som väntar, sade de före detta toppolitikerna Maud Olofsson och Britta Lejon i Företagarnas livesända eftervalsanalys.
Företagarnas vd Günther Mårder, Maud Olofsson, Britta Lejon och Företagarnas bisittare Amanda Svensson.

En valrörelse är oerhört intensiv och ansträngande för politikerna som söker folkets förtroende för att styra landet. När den är slut gäller det att köra ännu hårdare om man ska bilda regering. Om det vittnade både Centerpartiets före detta partiledare och Maud Olofsson och Britta Lejon, som var demokrati- och förvaltningsminister, konsumentminister och ungdomsminister i Göran Perssons (S) regering.

– När man trodde att man var trött och slut och inte orkade mer, då var det bara att skruva upp ett snäpp till, sade Maud Olofsson.

Komplicerad regeringsbildning

Frågan om hur det känns efter valet kom från företagare i Bjuv, eftersom Företagarna LIVE bygger på det som våra medlemmar vill veta. Företagare i Hjo ville veta av politikerduon vad som nu väntar under den närmaste tiden med tanke på att inget av blocken har en majoritet i riksdagen. 

– Vi har i värsta fall en historiskt komplicerad regeringsbildning framför oss, menade Britta Lejon

Maud Olofsson höll med, men slog an en positiv ton:

– Svenska politiker har varit extremt duktiga på att reda ut krångliga situationer. Om jag bortser från ytterlighetspopulisterna är ju alla partier däremellan duktiga på att hitta lösningar, sade hon.

Britta Lejon lyfte fram en annan styrka som hon ser i Sverige:

– Även om vi har en lång period av osäkerhet framför oss i värsta fall så fungerar Sverige. Vi har statstjänstemän och företagare som går till jobbet. Sverige är stabilt. Vi har institutioner som fungerar väl, sade hon.

Inte fokus på företagarfrågor

Företagare i Ulricehamn ville höra vad panellisterna ansåg om att valrörelsen handlade så lite om arbetsmarknad och näringsliv. 

– Jag har varit partiledare i tre valrörelser. Inte vid något tillfälle var företagarfrågor en valfråga. Jag kämpade som ett djur för att få den att bli det, sade Maud Olofsson.

Britta Lejon höll med föreställarna i Ulricehamn:

– Det har varit en annan slags valrörelse, med mycket mindre fokus på ekonomi och arbetsmarknad än det brukar vara. Det brukar vara mer fokus på svensk ekonomi – hur den ska skötas och gå bra. Det är bekymmersamt, för även om vi befinner oss i ett stabilt ekonomiskt läge nu så har vi massor av utmaningar framför oss som vi vet kommer om hörnet. Det kommer en lågkonjunktur, sade hon.

Från Falun kom en sista fråga till politikerduon: hur har politiken förändrats från nittiotalet och tjugohundra fram till i dag?

Kortsiktiga politiker

– Jag tycker att det blir mer och mer kortsiktigt. Förut så förstod man att man behöver göra strukturreformer och man måste liksom ibland stöpa om i samhällssystemet för att det ska bli bättre på sikt, sade Maud Olofsson.

Britta Lejon lyfte fram andra förändringar.

– Det är ett svårare parlamentariskt läge i och med att det är fler partier med i riksdagen och vi har i dag tre block i stället för två. Om vi jämför med för några decennier tillbaka har vi ett EU-medlemskap som radikalt har förändrat förutsättningarna för politik och lagstiftning och vi har en allt mer påtaglig globalisering och en teknikutveckling som sätter helt nya frågor på dagordningen….Det har nog blivit svårare att bli politiker,sade hon.

Om panellisterna

Maud Olofsson är i dag bland annat styrelseordförande i Visita.

Britta Lejon är i dag förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna