headphones newspaper video-player
David Batra talar på Årets Företagare. Foto: Liza Simonsson.

Tramsa dig till bättre affärer!

Skämt är inget att skämmas över. Tvärtom kan de rätt använda vara bra verktyg för dig som företagare.

Alla har hört att ett gott skratt förlänger livet. Men kan skratt hjälpa dig i affärslivet? Ståuppkomikern och skådespelaren David Batra argumenterade vältaligt – och väldigt roligt – för att det är så när han gästade Årets Företagare på Nalen. Det handlar inte om att han själv som företagare tjänar på att skämta, utan om att var och en har mycket att vinna på att våra släppa fram sin lite tramsiga och skämtsamma sida.

– Folk förtrycker den tramsiga sidan lite för mycket. Då går man miste om den där faran är över-känslan man kan få när man har skrattat tillsammans, sade David Batra.

Skämta till dig uppmärksamhet

Tänk om den seriösa börs-vd:n som gick upp på en scen med gipsat ben och redogjorde för det senaste kvartalets siffror hade börjat med ett skämt om att siffrorna var så dåliga att han hoppat ut genom fönstret. Då kunde han sedan kontra med att de tvärtom var så bra att han bröt benet på en skidresa. I stället höll han stram min och alla i publiken funderade på gipset i stället för att lyssna på hans presentation.

David Batras poäng är att ett skämt får människor att lyssna. Som när ett australiensiskt flygbolag införde rutinen att börja varje säkerhetsgenomgång inför start med ett skämt. ”Jag flög hit i morse så jag är så trött i armarna.”

Skämt bryter ny mark

Skrattet är inte bara ett verktyg för att få människor att lyssna till vad du har att säga. Din tramsiga sida är också vägen till kreativitet och nya produkter och tjänster.

– Alla smarta nya affärsidéer är skämt i början, hävdade David Batra.

Han exemplifierade med allt från de klassiska snilleuppfinningarna till gångstavar. I dag ser vi gångstavar som ett helt naturligt inslag i gatubilden, men hur säljer man in affärsidén som gör att investerare går igång på att utveckla stavar för asfalt? Det finns många exempel på nytänkande som ingen från början tog på allvar. Genom att tillåta sig att vara tramsig kan man tänka i nya banor.

Använd tramset rätt

En komiker är inte rolig jämt, underströk David Batra. Den som vill vara riktigt skicklig som komiker måste jobba hårt på det. Men de tekniker och tillvägagångssätt som man använder sig av kan alla använda, enligt David Batra, och ger några tips:

  • Utgå från det som är allvarligt, inte det som är roligt. Berätta ingen rolig historia du varit med om. De är sällan roliga när de återberättas eftersom de som lyssnar inte var med i situationen som gjorde dem roliga.
  • Attackera med ärlighet. Det ska vara lite obehaglig men kännas okej efteråt. Babben Larsson har skämtat mycket om att vara överviktig och stor. Det är allvar i det. Se bara till att det blir komedi och inte terapi.

  • Gräv där du står. Skämten hittar du hos dig själv eller i din omgivning. Det kan vara på utsidan – hur du ser ut och var du kommer ifrån – och på insidan – egenskaper som människor finner komiska som nojor och rädslor. I omgivningen är kulturkrockar bra källor för komik.
Partners