headphones newspaper video-player
Maria Åkerberg, Årets Företagare 2017, samtalar med Företagarnas vd Günther Mårder. Foto:Liza Simonsson.

Maria Åkerberg är Årets Företagare – i några timmar till

Hur känns det att bli Årets Företagare i Sverige? En som vet är Maria Åkerberg, som tilldelades priset i fjol.

Årets Företagare i Sverige 2018 inleddes med en talkshow på Nalen i Stockholm. Företagarnas vd Günther Mårder samtalade med fjolårets vinnare av det mest prestigefyllda företagarutmärkelsen i Sverige, hudvårdsentreprenören Maria Åkerberg.

Maria prisades för att ha byggt ett bolag – Dermanord Svensk Hudvård AB – med hög tillväxt och imponerande resultatmarginaler i en bransch med knivskarp och global konkurrens. Genom forskning och innovation i kombination med en omtanke om människa och miljö skapar hon helt unika produkter av högsta kvalitet.

Under samtalet satt alla årets finalister till priset i publiken. Hur känns det att vara i den sitsen?

– Jag hade ont i hela kroppen. Så nervös var jag. Därför är det så skönt att vara här i år igen. Nu kan jag njuta, sade Maria Åkerberg.

Som vinnare av Årets Företagare i Sverige erbjuds man att sitta i juryn för nästkommande år. Det har Maria gjort. Men det är ingen enkel uppgift. Günther Mårder jämförde det med att avgöra vem som är bäst Wayne Gretzky, Moder Teresa och Barack Obama. Hur jämför man väsensskilda företagare?

– Från början trodde jag att det var en omöjlig uppgift. Men som ni har lagt upp det hela med poängsystem ger det sig. Helheten är viktigast. Genom att dela upp hur man ser på olika delar av finalisternas företagande får man en samlad bild, sade Maria Åkerberg.

Som alla framgångsrika företagare har det varit en resa med både med- och motgångar för Maria. Hur ska man tänka som företagare för att lyckas? frågade Günther Mårder.

– Det viktigaste är att tro på det du gör till ett hundra procent. Sedan gäller det att värdesätta din tid och fokusera, sade Maria Åkerberg.

Vem som utses till Årets Företagare i Sverige 2018 får vi veta i kväll, när priset delas ut på galakvällen i Stockholms stadshus.

Partners