För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt osäkerhet om Brexit – dags att planera för det värsta

Publicerad 15 okt 2018
Om Storbritannien går mot en hård Brexit och lämnar tullunionen kan effekterna för svenska företag bli påtagliga.
Tiden håller på att rinna ut för att hitta en överenskommelse om Brexit.

Osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU – Brexit är betydande. Från dag till dag pendlar beskeden mellan positiva nyheter om att ett avtal är nära och negativa besked om att Storbritannien kommer att lämna unionen utan ett avtal. Något som skulle få omfattande konsekvenser för såväl brittiska som svenska företag. 

Ingen är vinnare i Brexit-förhandlingarna

Just nu befinner sig förhandlingarna kring avtalet mellan Storbritannien och EU i ett kritiskt skede, av allt att döma. I avtalet ska villkoren för utträdet fastställas, liksom för framtida förbindelser med unionen.

– Det är uppenbart att den brittiska regeringen förväntar sig fortsatt tillgång till EU:s marknader på förmånliga villkor. Det är dock svårt att se hur avtalen kommer att utformas utan att medföra handelshinder och kostnader som slår mot företag och konsumenter. Det finns helt enkelt inga vinnare i denna process, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Beroende på nyheterna från Bryssel och London rörande framsteg eller bakslag i förhandlingarna så ser vi en påverkan redan nu. Men osäkerhet kring valutans värde, handelsavtalens utformning och investeringar både i fysiska och finansiella tillgångar kommer att råda under lång tid. Följden blir att konsumtion och investeringar bromsas upp, vilket också får konsekvenser för tillväxten och sysselsättningen.

Svenska företag drabbas av Brexit

För Sverige är Brexit extra beklagligt eftersom Storbritannien är en viktig handelspartner och eftersom vår röst i EU riskerar att marginaliseras.

– Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad, och en viktig importmarknad. Det finns cirka 1 000 etablerade svenska dotterbolag i Storbritannien. Efterfrågan på svenska produkter och tjänster har varit stark under de senaste åren. Beskedet att Storbritannien lämnar EU-samarbetet kommer därför helt klart påverka svenska företag. Vilka och hur omfattande konsekvenserna blir beror på förhandlingarna mellan Storbritannien och EU och på det avtal som ska reglera handels- och tull-förhållandet framöver, säger Daniel Wiberg.

Håll dig uppdaterad om Brexit

För svenska företag är de kortsiktiga effekterna ändå relativt begränsade. Ett tips är dock att följa utvecklingen och att diskutera med sina handelspartner i Storbritannien vad eventuella konsekvenser kan bli. Om Storbritannien går mot en så kallad hård-Brexit och lämnar tullunionen kan effekterna bli mer påtagliga.

– Ett tips är att titta på Kommerskollegiums hemsida, där det finns råd och tips till företag som handlar med Storbritannien. Även Business Sweden ger konkreta tips på hur företag kan förbereda sig för eventuella konsekvenser av Brexit, säger Daniel Wiberg.

Mer information hos Kommerskollegium.

Mer information hos Business Sweden. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna