För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bygga upp företag ska inte vara skäl för utvisning

Publicerad 22 okt 2018
En globaliserad marknad kräver en global arbetsmarknad, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg apropå att bryggerientreprenören Peter Lincoln tvingas lämna Sverige.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Förra veckan uppmärksammade vi att entreprenören Peter Lincoln inte får stanna i Sveirge på grund av att han återinvesterat i sitt företag i stället för att ta ut lön. Sverige behöver ett regelverk som stöder de svenska företagens möjlighet att attrahera och behålla internationell kompetens. Företagarna har därför varit en av de starkaste förespråkarna för förändring av det befintliga regelverket för arbetskraftsinvandring.

– Företagarna anser att regelverket i högre utsträckning måste möjliggöra arbetskraftsinvandring i syfte att driva företag, samt i mindre och växande företag med mer osäkra ekonomiska förhållanden, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Ändra reglerna för arbetskraftsinvandring

En väl fungerande arbetskraftsinvandring är av stor vikt för de enskilda företagens möjlighet att växa, men också för Sveriges framtida välstånd och konkurrenskraft på den globala marknaden.

– Företagarna anser att regeringen skyndsamt bör ändra reglerna för arbetskraftsinvandring i linje med Migrationsöverdomstolens vägledande praxis. Vi har välkomnat Migrationsöverdomstolens avgöranden, men vi har ännu inte kunnat se att Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen gör rimliga helhetsbedömningar, säger Daniel Wiberg.

Migrationsverket måste kunna göra helhetsbedömningar

Migrationsöverdomstolen slog i december 2017 fast att man behöver göra en samlad helhetsbedömning och att en person inte ska utvisas till följd av mindre eller obetydliga fel (MIG 2017:24 och MIG 2017:25). Migrationsöverdomstolen tydliggör häri att en utgångspunkt i bedömningen av 6 kap. 2 § första stycket i utlänningslagen är att villkoren för arbetstillstånd kan vara tillgodosedda även om dessa skiljer sig från de som följer av svenska kollektivavtal. Helhetsbedömningen bör även inkludera syftet till villkorsavvikelsen. Det bör rimligtvis kunna styrkas att arbetsgivaren är att anses som oseriös eller att arbetstagaren utnyttjats.

– Det råder en felaktig bild av att företagare medvetet avviker från villkoren och inte skulle ha som ansats att göra rätt. Verkligheten är att de avvikelser som sker till största del är oavsiktliga. Företagare strävar efter att göra rätt, säger Daniel Wiberg.

Arbetskraftsinvandring

Kompetensbristen är ett stort problem i dag, men riskerar att bli än större i och med de stora pensionsavgångar som Sverige står inför. Arbetskraftsinvandringen är en viktig del av lösningen.

– Arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES, inom ett brett spektra av branscher, påverkar i stor utsträckning företagens förmåga att skapa arbetstillfällen och ger betydande samhällsekonomiska värden. Det årliga bidraget till svensk produktion har uppskattats till cirka tio miljarder och ungefär fyra miljarder i skatteintäkter, enligt Damvad Analytics rapport från 2016 ”Värdet av internationell kompetens – arbetskraftsinvandringens bidrag till produktion och välfärd”.

Korta handläggningstiderna

Utöver detta anser Företagarna att Migrationsverket bör tillföras resurser för att korta handläggningstiden av arbetstillstånd och förlängningsansökningar samt för att inrätta en stödjande funktion, som hjälper arbetsgivare i strävan efter att göra rätt från början. Migrationsverkets väntetider vid förnyad ansökan har varit mellan 10-20 månader under det senaste året, vilket skapar en ohållbar situation för företag och individer som trots allt har lyckats rekrytera eller rekryteras från tredje land.

– Det är rättsosäkert och inhumant att enskilda individer och familjer ska leva i ovisshet under långa tider. För mindre företag är det en katastrof och ett arbetsmiljöproblem att inte kunna planera längre än för stunden. Företagarna har därför efterfrågat kraftfulla åtgärder och resurser för att effektivisera handläggningen av arbetstillstånd och förlängningsansökningar, säger Daniel Wiberg.

Lätt att gör rätt

Företagarnas uppfattning att det krävs en rådgivande och stödjande funktion. Med utgångspunkt att underlätta för såväl arbetsgivare som arbetstagare att ha en fullgod kunskap om regelverket och till det hörande villkor, bör ett rådgivningscentrum inrättas, med uppgift att ge såväl information som rådgivning i enskilda fall. Här samlas med fördel samtliga de myndigheter som berörs av arbetskraftsinvandring under samma tak, för att ge aktuell information och för att ge rådgivning i enskilda fall. Funktionen skulle minska risken för oavsiktliga avvikelser och därmed underlätta handläggningen i samband med bedömningar av ansökningar och förlängningsansökningar.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna