För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Är slipsen utrotningshotad?

Publicerad 18 okt 2018
I dag den 18 oktober är det slipsens dag. Hur mår denna klassiska accessoar?
Mikael Jonsson i Gävle är grundare och delägare i livsstilsbutiken Uncle Frank. För dagen ej iklädd slips.

Härom veckan firade vi Kanelbullens dag i Sverige. Doften av nybakta bullar drog fram över stad och land. I dag på den internationella slipsdagen har vi att göra med en betydligt mer anonym temadag. Långt ifrån alla män drog på sig en slips i morse och många känner nog inte till att dagen existerar.

Vi vände oss till Mikael Jonsson i Gävle som är grundare och delägare i livsstilsbutiken Uncle Frank.

– Vi erbjuder en möjlighet för människor att skapa sin egen livsstil och säljer allt från skäggolja och cigarrer till flugor och – så klart – slipsar, säger Mikael.

Vi har nyligen lämnat en valrörelse bakom oss där de manliga partiledarna sällan bar slips. Liberalernas Jan Björklund gjorde en poäng av att bära en avslappnad skjorta. Även i andra mer formella sammanhang behöver man inte ursäkta sig om det är uppknäppt i halsen. Håller slipsen på att bli utrotningshotad?

– Nej, slipsen kommer inte att försvinna. Den är tidlös, klassisk. Slipsar säljer alltid. Däremot är det större variationer i hur många flugor som säljs. Vad gäller slipsar skulle jag säga att män är mer noggranna med när och hur de väljer att bära slips i dag. Det är en dressad accessoar som man väljer med omsorg och främst använder i business eller vid festliga tillställningar, säger Mikael Jonsson.

Anders Lindow arbetar som jurist på Företagarnas rådgivning och har en bakgrund som advokat. Han håller med om att det är ovanligare att se slipsar i dag än förr, även på advokatkontor.

– När jag jobbade på byrå hade vi Casual Friday men tidigare i min karriär var slipsen obligatorisk. I dag åker slipsen på automatiskt bara när jag ska till domstolen. När jag jobbade på byrå och alltid bar slips åkte den av innan skorna när jag kom hem efter jobbet, säger Anders.

Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg tillhör en annan yrkeskår som varit känd för att klä sig korrekt och affärsmässigt. Han anser att det är bra att alltid har en slips i beredskap och drar raskt fram en stickad slips och en blå med apor på från ett skåp för att illustrera sin poäng.

– Ibland måste jag vara i sammanhang där jag behöver slipsen när jag representerar Företagarna, säger Daniel som bland annat har en bakgrund i Finansdepartementet.

Åter till Mikael Jonsson i Gävle, som inte bär slips i dag. Finns det någon annan accessoar som han tycker borde lyftas med en temadag? Svaret kommer blixtsnabbt:

– Hatten! Det är en personlig favorit. Vi har sett en viss återkomst av hatten som accessoar, men det är mest i nerdressade sammanhang.  Hatten förtjänar mer uppmärksamhet, säger Mikael.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna