För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nästa steg mot kortare betaltider

Publicerad 12 nov 2018
Nu presenteras storföretagen som ställt sig bakom näringslivets Uppförandekod för betaltider.

I närvaro av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) kommer Föreningen för effektiva affärstransaktioner på tisdagen att presentera vilka bolag som anslutit sig till näringslivets Uppförandekod om betaltider. Det är ett viktigt steg i arbetet med att pressa de långa betaltiderna.

Frågan handlar om att småföretag som är leverantör till storföretag ofta hamnar i kläm. De tvingas fungera som ”bank” genom att ligga ute med pengarna i både 60- och 90 dagar – ibland mycket längre. Detta hämmar småföretagens tillväxt och förutsättningar att anställa.

– I och med att mindre företag är mer beroende av snabba återbetalningstider, mindre skyddade mot kreditförluster, samt har mindre möjligheter att anskaffa extern finansiering än större företag kostar detta Sverige både jobb och tillväxtmöjligheter.  Det kan handla om i storleksordningen 120 000 nya jobb om småföretag fick betalt i tid, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Företagarna har länge arbetat för att betaltiderna ska kortas och är en av initiativtagarna till Föreningen för effektiva affärstransaktioner inom näringslivet. Dess syfte är att sätta fokus på vikten av effektiva affärstransaktioner.

Under tisdagens presentation kommer föreningens ordförande Anders Persson och generalsekreterare Anna Winblad von Walter att presentera föreningens arbete för att korta betaltiderna i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna