För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Presskrönikan: Valfläsk, vinsttak och skatter

Publicerad 15 mar 2018
Det blir allt tydligare att valrörelsen är igång och denna vecka är på inget sätt något undantag.

Med knappt fyra veckor kvar till dess att regeringen ska presentera vårbudgetpropositionen har den klassiska debatten om vilket parti som kan hushålla bäst redan dragit igång i och med Moderaternas utspel om regeringens hantering av statsfinanserna, vilket lär bli ett ordentligt startskott för valdebatten.

Vårbudget med valfläsk?

Vårbudgeten – som blir den sittande regeringens sista inför valet – menar vissa bedömare kommer att fyllas med valfläsk för att blidka massorna.
Hur mycket valfläsk som det blir återstår dock att se. Snarare än att dela ut valfläsk gick Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet ut med en valstrategi som tar sikte på att etablera partiet som en motpol till vad de menar är ett rådande och till stor del svartmålande narrativ i samhällsdebatten.

Höger-vänsterpositioneringar 

Måhända att det speglar GAL-TAN positioneringarna som verkar bli allt viktigare för flera partier, men det innebär knappast att den klassiska höger-vänsterpositioneringarna i fråga om ekonomisk politik är död. Striden om Sverigebilden till trots aviserade Miljöpartiet, dagen innan regeringen presenterade propositionen Ny kurs för landsbygden, ett förslag om sänkt skatt för att gynna landsbygden. Därtill gjorde Socialdemokraterna ett stort nummer av det höjda barnbidraget. Liberalernas partiledare Jan Björklund gick även ut med att lärare bör tjäna så mycket som 80 000 kronor i måndagen.

Balansgång om vallöften

Så nog lever den klassiska ekonomiska debatten vidare i oförminskad takt även om mycket av debatten präglas av frågor som böneutrop från moskéer. Däremot blir frågan om hur partierna ska navigera runt dilemmat att behöva utmärka sig som ekonomiskt ansvarstagande samtidigt som de ger löften om mer åt alla – oavsett om det handlar om bidrag, skattesänkningar och stora budgetsatsningar – intressant att följa de kommande månaderna.

Vinsttak i välfärden

Allt medan mandatperioden lider mot sitt slut stängs fönstret för regeringen att lägga fram förslag och få igenom sin politik i riksdagen – vilket inte oväntat gjort avtryck i ett antal propositioner som presenterats under veckan. Bland dessa finns det häftigt kritiserade förslaget om vinsttak i välfärden och nya skatteregler för företag. Det återstår att se vad det blir av vinsttaket, men av allt att döma saknas stöd i riksdagen.

Oavsett om det handlar om partiutspel, propositioner eller partipositioneringarna är budskapet tydligt för den som läser mellan raderna: valrörelsen är igång.

Hannes Mård
Pressekreterare, Företagarna.

Fler nyheter från Företagarna