För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Drastisk minskning av antalet rot-företag

Publicerad 1 mar 2018
Antalet rot-företag har minskat kraftigt efter att rotavdraget försämrades 2016. Det framgår av Företagarnas granskning av ny statistik från Skatteverket.
Färre rot-företag till följd av sämre villkor.

2016 försämrades rot-avdraget genom att avdragsrätten minskade från 50 till 30 procent. Från 2015 till 2017 försvann 9 344 företag som utför rot-arbeten. Det är en minskning med 14 procent.  

Trots högkonjunkturen har 6 700 heltidsjobb försvunnit sedan 2015 – av dessa försvann 4 500 enbart under 2017.

Företagarna varnade för den här utvecklingen när förändringen av avdragsrätten presenterades. Nedgången kommer därför inte som en överraskning, men den är för den skull inte mindre bekymmersam. Särskilt som de försämrade villkoren för rot-branschen är en del av ett större mönster där småföretagare får det allt svårare.

Vi vill se en vidareutveckling av rot och göra det enklare för småföretag att anställa.

Det högre rot-avdraget ledde till förändrade attityder till svartarbete och till att fler valde att renovera med hjälp av professionella aktörer – vilket i sin tur gav en högre säkerhet med kvitton och kvalitetsgarantier för kunden. Rot-avdragets framgång till och med 2015 illustrerar problematiken med höga arbetskostnader för tjänster. Jämfört med 2015 är det hela 217 000 färre personer som köpte rot-tjänster under 2017.

I en undersökning Företagarna gjorde 2015 angav 74 procent av de tillfrågade företagen i byggbranschen att det innan rotavdraget var vanligt eller mycket vanligt att kunder bad att få ”arbeten utförda utan kvitto”. Bara en procent angav att det fortfarande var vanligt 2015, när rotavdraget fortfarande låg på 50 procent. Nu föreligger risken för att svartarbetet ökar igen, samtidigt som fler seriösa byggföretag riskerar att behöva avveckla sin verksamhet.

– Vi vill se en vidareutveckling av rot och göra det enklare för småföretag att anställa. I Sverige är kostnaderna för att anställa höga, och det utgör ett betydande hinder för många småföretag som vill växa men har små marginaler. En generell sänkning av arbetsgivaravgiften skulle göra det enklare för många av de företagen och samtidigt skapa jobb, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Att återställa rot-avdraget och göra det enklare för mindre företag att anställa är två av frågarna som står på dagordningen när Företagarna nu genomför sin valturné och besöker 41 orter under tre månader.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna