För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utan arbetsgivare inga jobb

Publicerad 15 maj 2018
Arbetsförmedlingen byggde webbtjänsten Jobbskills för att underlätta för asylsökande att hitta jobb, men glömde bort att involvera arbetsgivarna.
Foto: Studio CA

Arbetsförmedlingen fick för tre år sedan i uppdrag av regeringen att ta fram en webbtjänst för att underlätta för asylsökande att hitta jobb. Tjänsten heter Jobbskills och har flera grundläggande problem, vilket SVT rapporterat om. Inte nog med att Arbetsförmedlingen inte längre får använda uppgifterna som matats in i tjänsten eftersom de kan bryta mot registerlagstiftningen. Dessutom har det hittills i stort sett saknats arbetsgivare med konton i tjänsten. Det beror på att Arbetsförmedlingen inte ansett att det ingått i uppdraget från regeringen att få med arbetsgivare från start.

Det är tyvärr ytterligare ett tecken på att Arbetsförmedlingen misslyckas med sitt matchningsuppdrag

Verkningslösa insatser

– Företagarna har länge lyft vikten av tidiga insatser och av att ta tillvara kompetensen hos människor som söker asyl i Sverige. Men, som vi påpekat otaliga gånger förr, blir satsningar där arbetsgivarna inte involveras verkningslösa, säger Anna Libietis, ansvarig för integrationsfrågor på Företagarna.

Bristen på arbetsgivare i Jobbskills har gjort att chanserna att hitta ett jobb via tjänsten varit mycket liten, rapporterar SVT.

– Att först efter tre år – och i ett skede när målgruppen krympt avsevärt – påbörja arbetet med att involvera arbetsgivana kan inte ses som annat än ett stor misslyckande. Det är tyvärr ytterligare ett tecken på att Arbetsförmedlingen misslyckas med sitt matchningsuppdrag, säger Anna Libietis.

Till det misslyckandet kommer alltså oklarheter om webbtjänstens laglighet. Hittills har Jobbskills kostat 90 miljoner kronor.

Fler nyheter från Företagarna