headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Presskrönikan: Dålig attityd och en massa krångel

Vi har haft fullt upp med Företagarnas kongress som hölls på Svenska Mässan i Göteborg under torsdag och fredag nu i veckan. Under kongressen kom bland annat Centerpartiets partiledare Annie Lööf och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som höll varsitt tal riktat mot företagarna i salen – som inte köpte allt som sades rakt av.
Publicerad 28 maj 2018

Mikael Damberg gjorde i fredags ett utspel i Expressen där han vill att företagare ska slippaEmilie Johansson papperskvitton, samtidigt som Annie Lööf i sitt tal lyfte fram sin vision om en databas som alla myndigheter ska kunna hämta sina uppgifter ifrån, istället för att en företagare ska behöva skicka in samma uppgifter till flera myndigheter. Båda två utforskar digitaliseringsspåret – det blir spännande att se när de gemensamt börjar utforska en minskning av regelkrångel-spåret. 

En modig valberedning lade fram ett förslag till ny styrelse och sänkte samtidigt medelåldern i styrelsen med 10 år. Nu finns entreprenörer som Ida Backlund, grundare till Rapunzel of Sweden, och Tobias Lindfors, grundare till StudentConsulting, med i styrelsen – som leds av den nya ordföranden Fabian Bengtsson. Han var tidigare vd för SIBA som slogs ihop i en gemensam koncern med NetOnNet som han är ordförande för. Han bör alltså ha stenkoll på den digitala transformationen – och kan kanske ge ett eller två tips till både Annie Lööf och Mikael Damberg här framöver.

I beslutsväg röstade kongressen för att lägga till attityder som ett fjärde fokusområde i Företagarnas politiska arbete – ett tillägg till de befintliga områdena regelbörda, skatter och kompetensförsörjning. Företagare upplever en okunskap om företagandets villkor hos både tjänstemän och politiker och vill gärna få till stånd en positiv förändring. Och vem kan klandra dem när man varje vecka behöver läsa om en ny regelbörda som oftast är både dråplig och heltokig? Med kommuner och myndigheter som verkar tävla i att hålla fanan högst när det gäller att ställa till problem för företagare som vill utveckla sin verksamhet – vilket indirekt även skulle komma staden de finns och verkar i till gagn.

Veckans regelbörda tar den här veckan upp ett fall där nya regler tvingar företagare att registrera barnen i personalliggaren för att inte råka ut för kontrollavgifter. Vi får sätta vårt hopp till slopandet av papperskvitton och en digital databas tills vidare.

Här hittar du fler regelbördor och förbättringstips till både politiker och tjänstemän

Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen