podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så blir ditt ägarskifte lyckat

Publicerad 31 maj 2018
Oförmånliga skatteregler, bristande planering och våndan i att lämna över sitt livsverk – det finns många anledningar till att ägarskiften i ägarledda företag ofta anses vara nästintill omöjliga. Men så behöver det inte vara, med rätt förarbete kan resultatet bli mycket positivt.

Inför ett ägarskifte behöver ägaren eller ägarna i god tid både fokusera på strukturfrågor och värna relationerna mellan ägarna. För om relationer är viktiga i den löpande verksamheten så är de helt avgörande för ett framgångsrikt ägarskifte. Inte minst i ett familjeföretag där den äldre generationen har grundat och drivit ett företag under ett yrkesliv för att lämna över till nästa generation i familjen för fortsatt utveckling.

– Det krävs helt enkelt att man som ägare och entreprenör tar sitt ansvar lika mycket för de sista åren man är aktivt verksam som för den första tiden då man startade och byggde upp sitt företag, säger Helena von der Esch, affärsrådgivare på revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.

Det krävs helt enkelt att man som ägare och entreprenör tar sitt ansvar lika mycket för de sista åren man är aktivt verksam som för den första tiden då man startade och byggde upp sitt företag

Inga obehagliga överraskningar 

För affärsrådgivarna på Grant Thornton är det en självklarhet att ägarskiften handlar om både förnuft och känsla. Det gäller att vara där för kunderna så att de kan navigera rätt i en komplicerad process som handlar om allt från personliga relationer och individuell utveckling till teknik och bolagsstruktur, skatt och styrning. Helena von der Esch vet att många upplever det som snårigt men ser även hur tacksamma kunderna är när de kan luta sig mot någon som ansvarar för och säkerställer att alla delar kommer med och att ägarskiftet genomförs korrekt. Ingen vill ju att det ska komma obehagliga överraskningar senare för att man har glömt bort någon detalj.

– När processen är rättvis, väl genomförd och vi synliggör samtliga inblandade blir resultatet också en framgång för alla. För företaget i sig förstås men också för de personer som lämnar ägandet och de som tar över. Ett lyckat ägarskifte kan även ha en positiv inverkan på medarbetare, kunder och verksamhetens resultat, säger Helena von der Esch.

5 tips för ett lyckat ägarskifte

  1. Inled processen i tid, fundera över vad du/ni vill.
  2. Ta hjälp av en erfaren processledare.
  3. Värna relationerna – involvera alla inblandade.
  4. Var öppen för olika scenarion och möjligheter.
  5. Skapa struktur och tydlighet i både process, roller och mandat.

Läs mer om ägarskifte

Inspireras av hur andra har gjort och läs mer om hur Grant Thornton arbetar med ägarskiften. 

 

Helena von der Esch, affärsrådgivare på revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna