För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hur håller vi i den starka tillväxten?

Publicerad 25 maj 2018
Vi kommer aldrig att klara våra samhällspolitiska mål utan att det går bra för företagare, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) när han talade på Företagarnas kongress på fredagen.

I dag gästade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) Företagarnas kongress. Han var inte sen med att sträcka ut en hand till Centerpartiets ledare Annie Lööf som stod på samma scen i går. Inviten handlade om att bygga vidare på växa-stödet. Mikael Damberg uttalade sig även positivt om en bredare skattereform och svepte snabbt fram mellan de stora dragen i närings- och företagarpolitiken.

– Vad är det för prioriteringar vi måste hålla i om vi vill skapa fler jobb i Sverige, frågade närings- och innovationsministern retoriskt och vinnlade sig om att övertyga kongressen om att regeringens politik följer en röd tråd och att den har företagarnas bästa för ögonen.

Kompetensbrist är slöseri

Mikael Damberg talade om regeringens satsning på infrastrukturinvesteringar – från bredband till bostäder. Om näringspolitiken. Om kompetensförsörjningen.

– Vilket slöseri för samhället, sade Damberg om att många företag oavsett bransch eller sektor har svårt att rekrytera personal för att kunna växa.

För regeringen har inte minst utbildning varit en prioriterad väg för att underlägga matchningen på arbetsmarknaden. Det har handlat om både platser på universitet och högskolor och på yrkeshögskolan.

En jobbmotor som behöver smörjas

– Svensk ekonomi är en jobbmotor just nu, sade Damberg och strök under siffror som visar att arbetslösheten minskat, även om han inte är nöjd.

För att underlätta för företagen att växa anser Mikael Damberg att det är viktigt att fokusera politiska insatser på skattesystemet, den sociala tryggheten för företagare, finansiering för att kunna växa och i samband med det även få betalt i tid från storföretagen och sist men inte minst förenkla för företagare.

Vi kommer aldrig att klara våra samhällspolitiska mål utan företagare.

Papperskvitton är inte framtiden

Med sig till kongressen hade Mikael Damberg ett färskt utspel om att det är dags att se över bokföringslagen så att företagare inte ska behöva spara papperskvitton. Han slog även ett slag för att det nu, men först 2018, är möjligt för företag att lämna in sin årsredovisning digitalt till Bolagsverket.

Den största applåden fick Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson under frågestunden efter Mikael Dambergs anförande. Han nämnde att många företagare inte känner igen sig i regeringens retorik om företagare och undrade vad näringsministern vill göra så att inte också nästa generation företagare måste brottas med nidbilder av att vara gnidiga människor som fuskar.

Även om inte Mikael Damberg inte höll med helt om att inställningen till företagande och företagare är negativ var han tydlig med ett budskap:

– Vi kommer aldrig att klara våra samhällspolitiska mål utan företagare. Vi har inte råd att misslyckas med vår politik så att ni misslyckas med ert jobb.

Se hela Mikael Dambergs tal på Företagarnas Facebook-sida. 

Fler nyheter från Företagarna