För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Långa betaltider hotar jobbskapandet

Publicerad 5 jun 2018
Tillväxten och jobbskapandet hotas av den negativa utvecklingen kring långa betaltider för fakturor mellan företag, skriver Företagarna tillsammans med Svensk Industriförening, Sinf, Svenska Teknik&Designföretagen, FKG, Fordonskomponentgruppen och Almega i Svenska Dagbladet.

Många företag vittnar om att den negativa utvecklingen kring långsamma betalningar har accelererat det senaste åren, konstaterar Företagarna och de andra organisationerna i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

– Sena betalningar är ett allvarligt och växande problem för Sveriges små företag. Betaltider för fakturor mellan företag ökar, till skillnad från i majoriteten av våra konkurrentländer inom EU. Enkelt uttryck så tvingas allt fler småföretag att erbjuda betaltider långt över trettio dagar – i många fall två, tre eller fyra gånger så lång tid, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Sena betalningar är ett allvarligt och växande problem för Sveriges små företag.

Enligt European Payment Report 2017, som är den största jämförelsestudien av betalningstiderna i Europa, skulle så mycket som 67 000 nya jobb kunna skapas i Sverige om småföretagen fick betalt snabbare. Problemen med långa betalningstider drabbar framförallt de företag som verkar som underleverantörer av produkter eller tjänster till de svenska (eller utländska) storföretagen. Detta har medfört att Företagarna nu anser att en tvingande lagstiftning om betaltider även för den privata sektorn bör övervägas. Regeringens förslag om krav på rapportering av betalningstiderna bör dock utgöra ett första steg.

– Genom att tydligt presentera och motivera tillämpade betaltider utifrån normen max trettio dagar skapas transparens och därigenom ett tryck på ”självsanering”. Ökad transparens gällande betaltider möjliggör också en effektivare uppföljning av näringslivets initiativ för självreglering, säger Daniel Wiberg.

Läs debattartikeln Sena betalningar slår mot jobb och tillväxt i Svenska Dagbladet. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna