För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Danstillstånd skapar oro bland småföretagare

Publicerad 21 jun 2018
Företagare upplever i regel störst problem kring redovisning av moms och skatter, vilket är ett av flera regelområden som måste bli betydligt smidigare för att förenkla för företagen och förbättra företagsklimatet. Men det finns också en uppsjö av föråldrade och oerhört ineffektiva regler som företagare måste förhålla sig till, som kräver onödiga kostnader och administrativ börda, vilka helt enkelt bör slopas.
Multi-entreprenören Nancy Yussef anser att danstillståndet bör avskaffas.

En sådan är det så kallade danstillståndet som har funnits i ordningslagen sedan 50-talet då en moralisk debatt om ”dansbaneeländet” fördes. Saknas ett danstillstånd riskerar krögare böter eller till och med fängelse om spontan dans skulle uppstå på deras etablissemang.

Trots att riksdagen redan för ett år sedan beslutat att regeln måste avskaffas, har regeringen fortfarande inte agerat.

Nancy Yussef är en multi-entreprenör som driver flera olika verksamheter både på Gotland och i Stockholm. Genom sitt framgångsrika och idoga arbete i olika branscher har hon utnämnts till Gotlands mest företagsamma person. Förutom sina två frisörsalonger på ön driver hon restaurangen Eden Tapas & Bar i Visby och har likt många andra krögare tampats med danstillståndet.

Omodernt regelverk

– Danstillståndet är ett omodernt regelverk som har skapat en hel del oro hos oss eftersom tillståndet inte är anpassat för oss som driver restaurang. Att vi ska riskera böter och eventuellt få vårt serveringstillstånd indraget om ”spontandans” uppstår känns rent ut sagt löjligt. Det finns ju redan föreskrifter och regler för oss att förhålla oss till vad gäller exempelvis brandsäkerheten - bland annat nödutgångar och antalet personer som får vara i lokalen. Detta borde vara tillräckligt, säger Nancy Yussef.        

Nu har en ny utredning från justitiedepartementet slagit fast att det absoluta tillståndskravet för offentliga danstillställningar bör slopas. Endast danstillställningar som kan innebära viss risk ska behöva söka tillstånd. Nattklubbar bör exempelvis fortsatt kräva tillstånd, men mindre danstillställningar som på vanliga restauranger eller pubar bör inte omfattas.

– Det känns väldigt välkommet att tillståndet äntligen verkar avskaffas. Nu hoppas vi bara på att det faktiskt blir så denna gång, det har ju varit på gång ganska länge. Självklart behöver det finnas regler och lagar att förhålla sig till, men det borde vara i politikernas intresse att se till så att de är så ändamålsenliga och effektiva som möjligt, så att inte reglerna hindrar oss från att utveckla våra verksamheter. Det är ju vi småföretagare som skapar jobb och tillväxt, avslutar Nancy Yussef.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Fler nyheter från Företagarna