För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utveckla ditt företag med affärsutvecklingscheckar

Publicerad 12 jan 2018
Affärsutvecklingscheckar för småföretag som vill växa genom digitalisering eller internationalisering är ett bra sätt att anpassa offentliga stödsystem till företagarnas behov.

Dagens Industri uppmärksammar i en artikel att små företag nu kan söka affärsutvecklingscheckar för digitalisering och internationalisering.

Företagarna har länge stöttat Tillväxtverkets arbete med affärsutvecklingscheckar, i synnerhet gällande digitalisering och internationalisering, det vill säga om man som mindre företag vill ge sig ut på den internationella marknaden.

Exportbefrämjande

– Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar är ett utmärkt exempel på en framgångsrik samarbetsform som kompletterar det offentliga exportfrämjandet med privata aktörers specifika kunskap och marknadskännedom. Denna typ av samarbetsform skulle behöva utvecklas och få en tydligare roll och finansiering, i synnerhet inom ramen för exportfrämjandet, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Affärsutvecklingscheckar används och uppskattats av små och medelstora företag. Det är så det offentliga främjandets verktyg måste vara utformade.

För att underlätta för fler småföretag att ta del av exportstödet genom affärsutvecklingscheckar har Företagarna verkat för att regeringen ska ge Tillväxtverket möjligheter att permanenta systemet med affärsutvecklingscheckar. Därmed kan fler företag få ta del av de satsningar som redan i dag görs på exportfrämjande insatser och för utveckling av varor och tjänster. Företagen vet dessutom oftast bäst själv vilken typ av kompetens och stöd de behöver, vilket talar för att systemet med checkar är mer ändamålsenligt än andra former av riktade subventioner och stöd.

– Affärsutvecklingscheckar används och uppskattats av små och medelstora företag. Det är så det offentliga främjandets verktyg måste vara utformade, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Läs mer om hur man ansöker på Tillväxtverkets webbsida om affärsutvecklingscheckar.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna