För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Upp till bevis, Migrationsverket

Publicerad 4 jan 2018
Regeringen förväntar sig kortare handläggningstider för uppehållstillstånd av Migrationsverket i år. Företagarna ser det som absolut nödvändigt. Nu gäller det att myndigheten också kan leverera.
Anna Jansson Libietis, arbetsmarknadspolitisk expert på Företagarna.

Före jul beslutade regeringen om Migrationsverkets regleringsbrev för 2018. Handläggningstiderna för asylansökningar och för ansökningar om uppehållstillstånd för anknytning, studier och arbete ska kortas, slår regeringen fast. Men samtidigt minskar myndighetens budget med 800 miljoner kronor och var tredje anställd ska bort. Generaldirektören kallar det i SVT för den största myndighetsneddragningen någonsin.

Svårighet att hitta rätt arbetskraft – kompetensbristen – är det allvarligaste tillväxthindret för småföretag och då kan inte myndigheterna vara bromsklots.

– Långa handläggningstider är förödande för människor som väntar på besked. Vi på Företagarna har länge varit bekymrade över hur lång tid det tar att hantera arbetstillståndsansökningar. Svårighet att hitta rätt arbetskraft – kompetensbristen – är det allvarligaste tillväxthindret för småföretag och då kan inte myndigheterna vara bromsklots, säger Anna Jansson Libietis, arbetsmarknadspolitisk expert på Företagarna.

Fler nyheter från Företagarna