För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ren samhällsnytta med Rut och Rot

Publicerad 9 jan 2018
Avdragen för Rut- och Rot-tjänster skapar stora samhällsvinster. Företagarna vill ha en översyn av möjligheterna till utvidgning, snarare än inskränkning av avdragen.

På Ruts namnsdag den 4 januari kunde vi visa att användningen av Rut-avdraget ökat med uppskattningsvis fler än 2 100 nya heltidstjänster i fjol jämfört med 2016. Nu har Almega släppt en rapport som visar att den sänkta skatten på hushållsnära tjänster skapat över 30 000 nya arbetstillfällen under de tio år Rut-reformen funnits. 23 000 av dem uppskattas ha gått till människor som stått utanför arbetsmarknaden.

Stor ökning av Rut-tjänster

Företagarna, som var drivande vid införandet av Rut-avdraget och dess syskon, Rot-avdraget, är inte förvånade över framgångarna. I fjol betalade Skatteverket ut ersättning för Rut-tjänster till 162 500 fler personer än ett år tidigare. Det är en ökning på 22 procent.

– Genom Rut- och Rot-avdragen fick vanliga inkomsttagare råd att köpa tjänster vitt, detta skapade både jobb och nya vägar in på arbetsmarknaden och bidrog till integration samtidigt som det omfattande svartarbetet försvann, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Hög beskattning av tjänster

Sverige har arbetsgivaravgifter och skatter som är så höga att det för de flesta medelinkomsttagare krävs år av besparingar eller banklån för att renovera ett kök eller ett badrum. Därför var det både en ögonöppnare och en stor samhällsvinst att införa avdragen för hushållsnära tjänster.

– Tack vare hushållsavdragen insåg många att de inte behöver vara tacksamma för att regeringen är generös och låter oss betala lite mindre skatt när vi köper en tjänst av en hantverkare eller hjälp i hemmet. Behovet och efterfrågan på denna typ av tjänster var och är fortsatt stor, och om efterfrågan är stor skapas också jobb, säger Daniel Wiberg.

Tack vare hushållsavdragen insåg många att de inte behöver vara tacksamma för att regeringen är generös och låter oss betala lite mindre skatt.

Nya jobb skapas

Den ökade omfattningen av Rut och även Rot-avdraget är själva beviset på att detta var en marknad som knappast existerade innan avdraget fanns, eller som i alla fall stod utanför den beskattningsbara ekonomin. Givetvis kan hushållen konsumera annat än privata bygg och hantverkstjänster – men genom att konsumera svenska företags varor och tjänster skapas nya jobb i Sverige.

– Nya jobb brukade vara den svenska socialdemokratins främsta mål. Tvärt emot vad finansminister Magdalena Andersson tycks påstå är vi inte ett land av fuskare. Vi är hårt arbetande, företagande och engagerade medborgare som känner stolthet i att bidra till allas välfärd och sammanhållning, säger Daniel Wiberg.

Företagarna har länge uppmanat regeringen att se över möjligheterna till utvidgning, snarare än inskränkning, av såväl Rut- som Rot-avdraget.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna