För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hurra för Rut-avdraget!

Publicerad 4 jan 2018
I dag den 4 januari har Rut namnsdag. Vi passar på att gratulera alla Rut som är företagare och dessutom hylla vår alldeles speciella favorit-Rut, nämligen Rut-avdraget.

Det har hunnit gå elva år sedan det blev möjligt att göra avdrag för hushållsnära tjänster. Det har hänt mycket under de åren, både i fråga om vilka tjänster som ingår (fler) och avdragets storlek, eller tak (lägre), men det står helt klart att Rut-avdraget fortsätter att vara en succé.

– Med Rut-jobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Tjänsteföretag, som Rut-företag, är dessutom avgörande för att fler nyanlända ska ges möjlighet att inkluderas i Sverige, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Med Rut-jobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning.

Fler jobb tack vare Rut

Enligt ny statistik från Skatteverket som Företagarna bearbetat har användningen av Rut-avdraget ökat med uppskattningsvis fler än 2 100 nya heltidstjänster 2017 jämfört med 2016. Det handlar om en ökning på 19 procent på årsbasis, sannolikt orsakad av att fler tjänster går att göra avdrag för sedan 2017.

– Skatteverket har inte publicerat ny statistik på hur många utövare som finns i sektorn än, det vill säga hur många företag som är verksamma tack vare Rut-avdraget. Under de senaste åren fram till 2016 har antalet företag stabiliserats. Vi ser fram emot att se om det skett något trendbrott under det senaste året, säger René Bongard, statistiker på Företagarna.

Företagarna vill se en bred utredning med utgångspunkten att alla vardagsnära tjänster som privatpersoner kan behöva köpa ska kunna ingå i framtidens Rut-avdrag.

Fler använder Rut-tjänster 

Vi ser även att fler och fler använder sig av Rut-tjänster. Skatteverket betalade ut ersättning till 162 500 fler personer 2017 än ett år tidigare. Det är en ökning på 22 procent från år till år. Totalt använde sig fler än 893 000 personer av möjligheten att göra avdrag för hushållsnära tjänster i fjol.

– Företagarna vill se en bred utredning med utgångspunkten att alla vardagsnära tjänster som privatpersoner kan behöva köpa ska kunna ingå i framtidens Rut-avdrag, säger Patrik Nilsson.

Det utbetalda beloppet per köpare ökar endast marginellt, visar statistiken från Skatteverket. Det handlar om en ökning på 2,5 procent under det senaste året. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna