För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Partiledardebatten: Rätt om utmaningarna – men brist på företagarfokus

Publicerad 17 jan 2018
På onsdagen samlades partiledarna i riksdagens kammare för att mötas i debatt, den första av flera som kommer sätta sin prägel på valåret 2018. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg ger sitt perspektiv på debatten och varför den brast.

Frågorna i fokus var kanske inte helt oväntat sådant som trygghet (eller bristen på den samma), vår gemensamma välfärd och hur Sverige ska klara etableringsutmaningen. Så långt så väl. Den ökande otryggheten, välfärden och hur vi kan stärka etableringen av nyanlända är viktiga frågor för såväl medborgare som företag.

Mota brott mot företagare

Enligt Företagarnas undersökning om polisens arbete med brott som drabbar företag är det många företagare som upplever en otrygghet med sviktande polisnärvaro, och frustration över att deras anmälningar läggs ner trots goda bevislägen. Satsningar på trygghet och en diskussion om hur den kan ökas är därför angelägen. Liksom trygghet är givetvis vår gemensamma välfärd en viktig fråga, man ska kunna lita på att den finns där och fungerar när man behöver den. Alla goda krafter behövs och då inte minst alla de företag som på ett eller annat sätt, direkt eller indirekt, bidrar till välfärden.

Kompetensförsörjning en utmaning

Att möjligheten för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden är en avgörande framtidsutmaning säger sig självt. Framförallt om vi ser till den skriande kompetensbristen, matchingsproblemen och det faktum att Sverige har hundratusentals människor i öppen arbetslöshet.

Ska småföretagen kunna fortsätta bidra och skapa värde, både genom jobb och skattepengar till välfärden, så behövs ett bättre företagarklimat.

Fyra av fem jobb skapas i småföretag

Under hösten blev debatten stor efter att den retoriska frågan om vad vi får tillbaka för våra skattepengar, om än i något klumpig manér, ställdes av en välkänd näringslivsprofil. Men både problemen och de lösningar som finns vad gäller trygghet, välfärd och etablering på arbetsmarknaden faller faktiskt tillbaka på just frågan om vad vi får tillbaka för våra skattepengar och hur de prioriteras. För att välfärden ska fungera och ha de resurser som krävs för att leva upp till behoven så behövs företagen. I hela 217 av Sveriges 290 kommuner – tre av fyra – står småföretagen för den största andelen av de kommunala inkomstskatterna. Det är just dessa skattepengar som utgör själva grunden till vår gemensamma välfärd. Samma småföretag har dessutom stått för merparten av jobbtillväxten sedan 90-talet, hela fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda.

Förändra attityden till företagande

Småföretagens betydelse för samhället går helt enkelt inte att bortse från i en diskussion om hur vi långsiktigt stärker Sverige. Ska småföretagen kunna fortsätta bidra och skapa värde, både genom jobb och skattepengar till välfärden, så behövs ett bättre företagarklimat. Det handlar om mindre byråkrati, bättre kompetensförsörjning och en förbättrad attityd mot företagande från politikerna. Tyvärr blev dagens partiledardebatt mest en budgivning om vem som kunde satsa mest, snarare än vem som kunde satsa bäst. Här är det viktigt att komma ihåg att det politikerna bjuder med, det vill säga skattepengar, är pengar som kommer från arbete och företagande. I brinnande högkonjunktur och i ett valår känns det kanske lätt för politikerna att komma med utfästelser om utökade satsningar, men alla satsningar är och kommer fortsatt vara beroende av arbetsmarknadens, och mer specifikt småföretagens välmående och vilja att anställa.

Stärk Sveriges konkurrenskraft nu

Viktiga strukturreformer som stärker Sverige långsiktigt behövs nu, och det är akut eftersom tecken tyder på att konjunkturen kan svikta inom en snar framtid. Ska vi kunna satsa på polisen, välfärden och etablering av nyanlända behövs mer än skendebatter om vinster i välfärden, språktest och budgivning om antal poliser. Reformutrymmet behöver prioriteras för att stärka Sveriges konkurrenskraft och företagarklimat. Den politiker som har bäst politik för ett bättre företagarklimat, kommer även ha den bästa politiken för ökad trygghet, fungerande välfärd och jobb.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna