För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Flyttskatt med udden riktad mot företagare

Publicerad 10 jan 2018
Företagarna är kritiska till förslaget om exitbeskattning för fysiska personer som nu är ute på remiss.

I slutet av november tog regeringen emot promemorian ”Exitbeskattning för fysiska personer”. Samma dag som promemorian, som anges som utarbetad inom Skatteverket, överlämnades till finansminister Magdalena Andersson, kunde hon kommentera att förslaget var ”intressant”, om det ”kan göra att fler av dom människor som flyttar utomlands i syfte att undvika skatt, kan komma att betala skatt i Sverige”.

Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén delar inte finansministerns entusiasm inför förslaget.

– Det finns flera skäl att vara kritisk till förslaget. Rent tekniskt är det besvärande när förslag om långtgående skatteförändringar utarbetas internt inom regeringens myndigheter, utan inblandning från berörda och extern expertis. Några av de föreslagna förändringarna brister ur rättssäkerhetssynpunkt – till exempel vid beräkningen av värdet på andelar som en företagare som flyttar ut ska behöva skatta för, säger Patrick Krassén.

Avyttrade kapitaltillgångar

Förslaget är komplext och innehåller många delar. Det är en del av regeringens arbete mot ”skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt” – ett arbete som expanderats påtagligt sedan det inleddes våren 2016. Bland annat föreslås att kapitaltillgångar som ägs av en fysisk person ska behandlas som avyttrade om personen flyttar ut från Sverige. Anstånd kan beviljas vid flytt till en stat inom EU/EES men under vissa omständigheter.

Skattemässiga försämringar och osäkerheter gör Sverige mindre attraktivt att starta företag i, försvårar för rekrytering av utländsk kompetens till svenska bolag som ersätts med andelar, och för mindre tillväxtföretag att locka riskkapital.

 

Ny arvs- och gåvoskatt

Kanske mest kontroversiellt är förslaget till en ny arvs- och gåvoskatt, där tillgångar som överlåts utan motprestation till en person som inte är skattskyldig i Sverige ska betraktas som avyttrade och därmed beskattas hos överlåtaren. Enligt beräkningar skulle den nya skatten bli 45-60 procent av substansvärdet – att jämföra med den effektiva arvsskatten innan den avskaffades 2004, som var 9 procent.

Svårare med ägarskiften

– Skattemässiga försämringar och osäkerheter gör Sverige mindre attraktivt att starta företag i, försvårar för rekrytering av utländsk kompetens till svenska bolag som ersätts med andelar, och för mindre tillväxtföretag att locka riskkapital. Ägarskifte i fåmansföretag kan komma att bli ännu svårare. Därutöver finns det också stor risk att de föreslagna reglerna krockar med EU:s regler om fri rörlighet för kapital – en av de fyra friheterna som EU:s inre marknad bygger på, säger Patrick Krassén.

Ute på remiss

I mitten av december kom förslaget ut på remissrunda. Kritik har redan hörts från bland annat Svenskt Näringsliv och flera ledarsidor. Remisstiden går ut i början av mars.

Vissa kommentatorer har fört fram att liknande beskattning finns i en del andra EU-länder redan, till exempel Danmark och Frankrike. Men i en skattemiljö som den svenska, med höga skatter på kapitalinkomster, arbete och företagande, är ytterligare skatter riktade mot företagare inget positivt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna