För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fler Rot-jobb försvinner

Publicerad 11 jan 2018
För två år sedan försämrades reglerna för Rot-avdrag. Ny statistik visar att tusentals Rot-jobb har försvunnit sedan dess.

Företagarna fortsätter att titta på hur den höga arbetskraftskostnaden för svenska företag slår mot jobb och företagande. Genom att analysera ny statistik från Skatteverket ser vi att minskningen av Rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden 2016 fortsätter att få negativa effekter.

– Företagarna har varnat för den här utvecklingen ända sedan regeringen lade fram förslaget om att försämra Rot-avdraget. Det minskade skattekilarna och incitamenten till svartarbete, vilket var positivt. Därför har det varit kontraproduktivt att sänka avdraget, säger Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

Färre heltidsjobb 

Källa: Skatteverket & egna beräkningar Företagarna, 2018

Förra året försvann 4 500 heltidsjobb jämfört med 2016 och hela 6 700 om vi jämför med toppåret 2015. Dessa jobb utförs nu antagligen svart eller inte alls.

Färre köper Rot-tjänster

Källa: Skatteverket & egna beräkningar Företagarna, 2018

Antalet Rot-köpare har också minskat. I fjol användes Rot-avdrag av drygt 37 000 personer färre än året innan. Jämfört med år 2015 är minskningen 217 000.

Normalt presenterar Skatteverket vid den här tiden på året även statistik på antalet utförare/företag som arbetar med Rot, men aktuella siffror saknas fortfarande.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna