För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nytt om friskvårdsbidrag: En birdie men ingen eagle

Publicerad 18 jan 2018
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén kommenterar de förenklade reglerna för friskvårdsbidrag och finner dem både välkomna och otillräckliga.

Efter en vägledande dom i Högsta Förvaltningsdomstolen tillkännagav Skatteverket tidigare i veckan att reglerna för vad som berättigar till friskvårdsbidrag förenklas. I princip alla motions- och friskvårdsaktiviteter ska numera berättiga friskvårdsbidrag upp till 5000 kronor årligen till ett företags anställda.

– Företagarna välkomnar denna förenkling av reglerna från domstolar och myndigheter. Det är länge sedan golf, segling och ridning betraktades som ”överklassporter”, och att de har särbehandlats har lett till omotiverade gränsdragningsproblem. Ridsport är till exempel Sveriges sjätte största sport, och ännu mer populär bland ungdomar, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.

Vissa gränsdragningsproblem finns fortfarande. Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos framhöll till exempel i en intervju i Dagens Industri att om man köper ett liftkort kan man betala det med friskvårdsbidraget, men hyr man bara skidor går det inte. Samma sak gäller även vid till exempel hyra av cykel.

Om syftet med friskvårdsbidraget, att skattemässigt gynna hälsofrämjande aktiviteter, ska utsträckas till så många som möjligt, så framstår det som orimligt att över 650 000 företagare utesluts.

En stor brist ur likabehandlingsperspektiv kvarstår dock: enskilda näringsidkare och delägare i handels- och kommanditbolag kan inte ta del av friskvårdsbidraget.

– Om syftet med friskvårdsbidraget, att skattemässigt gynna hälsofrämjande aktiviteter, ska utsträckas till så många som möjligt, så framstår det som orimligt att över 650 000 företagare utesluts, säger Patrick Krassén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna