För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Det här vet vi om Brexit i dag

Publicerad 2 jan 2018
I höst ska Brexit-förhandlingarna mellan EU och Storbritannien vara klara. Det krävs för att samtliga medlemsländer ska hinna godkänna resultatet före Storbritanniens utträde i mars nästa år. Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg berättar vad vi vet i dag.
Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

Det har varit många politiska turer i Brexit-förhandlingarna. Hur ska svenska företagare förhålla sig till allt detta?

– Osäkerheten om vad Storbritanniens EU-utträde kommer att innebära är fortfarande stor. Det enda som går att säga med säkerhet är att de flesta svenska företag oavsett bransch eller exportinriktning kommer att påverkas på längre sikt. En betydande risk är att de indirekta effekterna, genom värdekedjorna, riskerar att bli relativt stora beroende på utfallet i förhandlingarna. Vilket alltså påverkar många av de svenska småföretagen.

Hur ser beredskapen för det ut i svenska företag?

– De flesta mindre företag, direkt eller indirekt handlande med Storbritannien, har relativt lite kunskap om förhandlingarna och effekterna av de sannolika Brexit-alternativen. Eftersom vi inte vet vad som kommer att hända blir det ett dilemma för företagen. Antingen agera i dag och riskera att investera för ett utfall som kanske inte inträffar eller avvakta och riskera att vara oförberedd då möjliga större negativa effekter slår igenom.

Vad kan Företagarna göra för att hjälpa till?

– Det är viktigt med tydlighet och information, både från oss på Företagarna och andra organisationer i näringslivet. Vi bidrar efter bästa förmåga till att sprida kunskap och information om vad som händer och kan hända till följd av Brexit. Dessutom spelar myndigheter som Kommerskollegium viktiga roller. Det är bra med gemensamma förberedelser och information kring till exempel handelsprocedurer och tullregler.

Vilka förberedelser är viktigast i Sverige?

– Svenska företag brottas med betydande kompetensförsörjningssvårigheter. Rörligheten av arbetskraft är därför oerhört viktig för konkurrenskraften. I ett no-deal scenario i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien riskerar det att leda till att situationen för cirka 30 000 britter i Sverige och cirka 100 000 svenskar i Storbritannien måste lösas snabbt. I dagsläget finns inga resurser för att hantera en sådan stor utmaning i nuvarande svenska arbetstillståndssystemet, eftersom det redan brottas med betydande problem. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna