För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Upprörande att kompetensutvisningarna fortsätter

Publicerad 2 feb 2018
Under lång tid har Företagarna riktat skarp kritik mot de så kallade kompetensutvisningar där arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av småfel. I dagarna blev ännu ett fall känt, och i en kommentar menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg att det behövs en skyndsam lösning.

Kompetensutvisningar av personer som sökt förlängt arbetstillstånd, men som nekas på grund av småfel, får katastrofala konsekvenser för enskilda, för företag och för vårt land. Exempelvis så ifrågasätts Sveriges rykte som arbetsdestination och rättsstat allt mer efter varje fall av kompetensutvisningar som kommer till känna.

I veckan rapporterade SVT om Hussein Ismail som medvetet sänkt sin lön för att rädda företaget Birka Biostorage, något han nu blir utvisad för. Företagarnas chefsekom Daniel Wiberg menar att reglerna slår hårt mot mindre och växande företag:

- Arbetskraftsinvandringen är avgörande för svenska företags kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Tyvärr har Sverige under det senaste året blivit ett avskräckande exempel på reglerings-, rätts- och myndighetshaveri på det här området. Migrationsverkets beslut gällande Hussein Ismail och det Lundabaserade biobanksföretaget Birka Biostorage är ett tydligt exempel på hur vansinniga regler slår särskilt mot mindre och växande företag, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Osäker situation

Ogenomträngliga och oförutsägbara arbetsmarknadsregleringar har under lång tid försvårat för utomeuropeiska medborgare att få arbetstillstånd i landet. Utöver en osäker situation för den som söker arbetstillståndet är regelverket särskilt administrativt betungande för mindre företag, där enskilda medarbetares kompetens är desto viktigare.

Det största tillväxthindret för svenska småföretag är just svårigheterna med att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Mer än vart fjärde företag upplever svårigheter att hitta medarbetare med rätt kompetens som det största hindret för tillväxt, enligt Företagarnas Småföretagsbarometern som är Sveriges största konjunkturundersökning av företag med färre än 50 anställda.

- De allra flesta företag som rekryterar utländsk arbetskraft vill göra rätt. Oavsiktliga felaktigheter som uppstått på grund av okunskap eller misstag bör inte stjälpa alla möjligheter. För företag i uppstartsfas och under uppbyggnad måste en rimlighetsbedömning göras, fortsätter Daniel Wiberg.

Företagarna har påtalat vikten av att skyndsamt hitta lösningar på problematiken som lett till att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av mindre och oavsiktliga avvikelser i anställningsvillkoren. Ändringar i återkallelsebestämmelserna och beaktandet av proportionalitetsprincipen är avgörande för att komma till rätta med situationen – och det är bråttom. Ännu har ingen kraftfull åtgärd vidtagits och nära 14 000 personer på företag runt om i hela landet svävar i ovisshet.

Fler nyheter från Företagarna