För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Okunskap och bristande information gör att företagare straffas hårt

Publicerad 20 feb 2018
Försenad årsredovisning leder ofta till villkorlig fängelsedom. Företagarnas skatteexpert Patrick Krassén kritiserar nu ansvariga myndigheter för att man dröjt så länge med att förbättra informationen kring regelverk.
Företagarnas skatteexpert Patrick Krassén intervjuas i Sveriges Radio. Foto: Fakisimil sr.se och Oskar Omne.

Hör hela intervjun med Företagarnas skatteexpert Patrick Krassén och ansvariga myndigheter i Sveriges Radios Ekot.

Hundratals företagare lagfördes under fjolåret för "enkla brott", såkallade mängdärenden, enligt Sveriges Radio. Det kan vara att årsredovisningen var försenad, något som innebär bokföringsbrott och ofta leder till villkorlig fängelsedom och dagsböter.

Något som förstås kan drabba en företagare väldigt hårt, kanske till nedläggning av företaget.

Information ska minska mängden enkla brott

Orsaken till att brotten begås är ofta okunnighet, uppger Ekobrottsmyndigheten i inslaget och nu ska de tillsammans med Bolagsverket bli bättre på att informera företagare kring vad som gäller, för att minska mängden enkla brott.

Problemet har dock myndigheterna känt till i åtminstone två år, då man gjorde en rapport som visar att det inte sällan är företagare som har drabbats av långvarig sjukdom eller någon olycka som missar att lämna in årsredovisningen i tid.

– Det är förstås mycket problematiskt att det har dröjt när man har vetat om det under en längre tid, säger Patrick Krassén till Sveriges Radio.

Fler nyheter från Företagarna