För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så påverkar räntehöjningen företagen

Publicerad 20 dec 2018
Riksbanken höjer räntan – men begränsad påverkan än så länge på små och medelstora företag, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Det är framförallt Riksbankens egen kommunikation som har talat för en första räntehöjning nu. Trots detta så har osäkerheten kring beslutet varit mycket stor och många analytiker överraskades av beslutet att höja räntan med 0,25 procentenheter till -0,25 procent. Rent ekonomiskt talar allt mer för att Riksbanken kunde avvakta ytterligare.

– Riksbanksdirektionen har tidigare kommunicera att kronan har försvagats mer än väntat, samtidigt som ekonomin går på högvarv. Signalen har därför varit att en första räntehöjning kan bli aktuellt i december. Nu ser vi dock att ekonomin utvecklats svagare än väntat, samtidigt som osäkerheten i omvärlden ökat. Detta gör Riksbankens beslut mycket svårt, det goda tillfället att höja räntan tycks nästan ha passerat, säger företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Begränsad effekt på små och medelstora företag

Företagarna presenterade i dagarna en undersökning om hur penningpolitiken och den svaga kronan påverkar svenska småföretag. Frågan är i vilken utsträckning riksbankens räntehöjning förändrar läget?

– Liksom tidigare tror jag att en räntehöjning får en ganska begränsad effekt på små och medelstora företag. Företag som är verksamma inom import och export påverkas givetvis av en stärkt krona till följd av högre ränta, men effekterna kommer troligen att bli relativt små, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Företagarna konstaterar att det finns en ökad osäkerhet som rör styrkan i den globala konjunkturen. Politisk osäkerhet kombinerat med hot om handelskrig och en hård Brexit bidrar till det osäkra internationella läget.

– Den svenska konjunkturen har varit god länge och det finns en trend uppåt i inflationen, tillväxttakten har dock avtagit och vi ser allt fler tecken på en vändning ner mot ett svagare konjunkturläge. Dessutom ser vi en ökad oro på den svenska bostadsmarknaden vilket snabbt kan sprida sig vidare till andra sektorer. Även om det underliggande konjunkturläget är gott, riskerar den inhemska politiska situationen bidra till osäkerheten, inte minst om det blir en stökig politisk period med omval under våren, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna