headphones newspaper video-player

När ska jag ta ett företagslån?

När ska man ta ett företagslån? Emil Sunvisson som är vd på fintech-företaget Qred rätar ut frågetecknen.

Ansök om företagslån hos Qred!

Sveriges småföretagare står för 4 av 5 jobb som skapas i samhället i dag. Trots sin stora och positiva inverkan på samhället upplever många småföretagare att det är svårt att få extern finansiering i tillväxtfasen. En tredjedel av alla företag som startas överlever av olika skäl inte treårsdagen. För många kan ett bra företagslån öka möjligheterna att lyckas i sin verksamhet. Men hur ska man tänka som företagare och när passar det att ta ett företagslån? Det finns inte bara ett, utan flera svar på de frågorna.

Varför ska jag ta ett företagslån?

Många tror att enda anledningen till att man behöver låna pengar är för att det inte går bra för företaget, berättar Emil Sunvisson som är vd på fintech-företaget Qred som är experter på företagslån till småföretagare. Men det kan faktiskt vara precis tvärtom, framför allt när det handlar om företagare. Det kan vara så att företaget går bra och att man kanske bara behöver det där lilla extra tillskottet för att växa och utvecklas.

Qred möter många olika behov som småföretagare har. Här är några vanliga exempel på vad deras kunder efterfrågar. Känner du igen dig i något av dem?

Investera i varulager

Har du ett uppkommande högtryck, behöver varor och betala leverantörer innan du har fått betalt för sålda varor? Då kan ett företagslån vara perfekt för att lösa ett tillfälligt behov.

Investera i personal

Du kanske har en säsongsbetonad verksamhet som kräver extra personal under perioder där du kan använda de ökade intäkterna till att betala tillbaka ett kortfristigt lån?

Investera i marknadsföring

Du kanske behöver marknadsföra ditt företag online/offline, göra om hemsidan eller ta in en byrå som gör det åt dig. Det finns många marknadsföringsaktiviteter som kan öka din försäljning men som du inte har kapital för att satsa på. Däremot kan du se intäkter några månader framåt. Till exempel om du behöver satsa inför en högtid som jul, Black Friday, påsk eller liknande.

Investera i utrustning

Behöver du investera i ny utrustning eller maskiner för att kunna ta ett uppdrag från en stor kund? Det är vanligt att företag tar ett lån för att köpa en maskin, utföra ett arbete för en kunds räkning och betala tillbaka lånet för de pengar man har tjänat på uppdraget.

Lösa ditt kassaflöde

Har du kanske utställda fakturor och fordringar som du inte har fått betalt för samtidigt som du ska betala löner och andra kostnader? Då kan ett företagslån hjälpa dig med likviditeten tills att du har fått betalt av dina kunder.

Hur kan jag få ett företagslån?

Bankerna har många krav och en lång process. Blanketter, resultat- och balansrapporter, bokslut, affärsplaner och fysiska möten med en bankman kan göra att det drar ut på tiden.

– Det här tar tid. Tid du som småföretagare inte har. Dels tar möten med banken tid från ditt företag och sen tar det ofta lång tid att få pengarna på kontot. Om du som småföretagare nu ens blir godkänd för ett lån hos banken, säger Emil Sunvisson på Qred.

Det finns många uppstickare som är alternativ till bankernas långsamma arbetssätt. Fintech-bolag som Qred erbjuder företagslån online. Med en nästintill total digital process brukar det vara det snabbaste och enklaste sättet att få finansiering som småföretagare.

När ska jag inte ta ett företagslån?

Emil Sunvisson betonar att det finns tillfällen då ett företagslån inte är rätt väg att gå.

– Du kanske står i begrepp att satsa på en ny produkt, tjänst eller marknad? Då kan det vara bra att göra undersökningar och se om det finns ett behov. Är du precis i startgroparna till att bilda ditt företag kan det också vara svårt, framför allt från banken. Men då finns alternativ på statlig, regional och kommunal nivå för att komma igång. När du har kommit igång och fått lite mer snurr på verksamheten så kan vi på Qred hjälpa dig att växa ytterligare.

Höga räntor och avgifter som kan bli dyra kostnader för dig som småföretagare är en annan fallgrop som det är viktigt att akta sig för.

– Läs även igenom villkoren noggrant för att se om det finns andra dolda kostnader och om det finns någon bindningstid för lånet. Hos banken ses småföretagare som hög risk och då blir kostnaden också hög. Har du dessutom betalningsanmärkningar, skulder och annat som ses som negativt blir det ännu dyrare – om du ens får ett lån i överhuvudtaget, säger Emil Sunvisson.

Ansök om företagslån på Qred

På Qred förstår vi läget för Sveriges småföretagare. Man är ofta VD, marknadschef, lagerarbetare och säljare samtidigt. Det kan vara svårt att få tiden att räcka till och en betalningsanmärkning eller likviditetskris kan uppstå lättare än vad man tror. Därför ser vi till helheten när vi bedömer om ditt företag ska få lån eller inte. Hos oss står du i centrum, inte dina eventuella problem.

Vi är specialister och fokuserar enbart på företagslån för att du ska kunna växa som företagare.

Du kan alltid ringa eller maila oss om du har några frågor på 020-150 333 eller support@qred.com. Vår kundtjänst är öppen 07:00-17:30, måndag-fredag.

  • Ansökan tar 1 minut
  • Besked inom 1 timme
  • Pengarna utbetalas samma dag
  • Ingen bindningstid
  • Ingen startavgift
  • Inga dolda kostnader

Ansök om företagslån hos Qred!

founder-emil-sunvisson-horisontal-1-1.jpg

Emil Sunvisson, vd på fintech-företaget Qred.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD