För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vänsterpartiet måste låta marknadskrafterna råda

Publicerad 15 aug 2018
Vänsterpartiet går till val på att bekämpa bankernas ”överräntor”. Partiet borde lära sig hålla regleringsfingrarna i styr, menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Vänsterpartiet vill minska bankernas räntemarginaler på bolån genom att tvinga dem att presentera internbankräntan (STIBOR) för kunderna. På så vis ska det bli tydligare hur stort påslaget är när bankerna erbjuder en kund ett bolåneupplägg. Vänsterpartiet anser att det skulle stärka konsumenternas ställning och att ”övervinsterna” i form av bankernas räntemarginaler skulle minska. Förslaget bygger på en finsk modell, men Företagarnas chefsekonom är inte imponerad. Konkurrens mellan olika bolåneinstitut och nya finansiella lösningar på marknaden ett betydligt bättre sätt att uppnå bättre villkor för de som lånar pengar än att införa nya regler.

– Det finns få områden som redan är så reglerande som utlåning och bankverksamhet. Vänsterpartiet borde tänka mer på förslag som stärker, inte hämmar, företag och konkurrenskraft. Endast så kan vi skapa rättvisa och jämlikhet, säger Daniel Wiberg.

Vänsterpartiet vill även införa en särskild bankskatt för att komma åt ”övervinster” och tvinga banker att separera traditionell bankverksamhet från ”Spekulativ investeringsverksamhet”. Det är förslag som Företagarna vänder sig emot.

– Även om Vänsterpartiet delvis fjärmar sig från sin idéhistoriska bakgrund så finns det fortfarande en stark övertro till politiskt beslutsfattande. Samhället och individer ska styras genom att politiker bestämmer hur mycket vi ska arbeta, vad vi ska tjäna och vem eller vilka som får verka i vissa sektorer. Alla kostnader och minskade intäkter ska sedan täckas med ökade offentliga utgifter och ökade skatter, säger Daniel Wiberg.

Företagarna, OECD, Världsbanken och regeringens egen Entreprenörskapsutredning har alla pekat på att Sverige redan idag har ett högt skattetryck som hämmar konkurrenskraften. Skatter behövs för att finansiera samhällstjänster och välfärd, men de måste utformas så att drivkrafterna till företagande, utbildning och jobb består.

– Vänsterpartiets partiprogram och vallöften innehåller få åtgärder som underlättar för landets företagare. Tvärt om, höjda skatter på inkomster och kapital försvårar privat ägande av företag och hämmar därmed tillväxt och värdeskapande, vilket är grunden för hela den svenska välfärden. Om man tvivlar på detta behöver man bara titta på de länder som tidigare, eller fortfarande, styrs av i grunden socialistiska regimer, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna