För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen måste uppmuntra, inte motarbeta företagande

Publicerad 16 apr 2018
Nyligen presenterade regeringen mandatperiodens sista vårbudget. Företagarna är inte imponerade.

Med satsningar på sommarjobb och jämställdhet innehåller vårpropositionen få nyheter eller insatser inriktade på att förbättra företagsklimatet. Förutom svepande formuleringar om ”aktiv näringspolitik” så tycks regeringen vara mer intresserad av strategier och symbolpolitik än av företag och jobbskapande.

Allvarlig kompetensbrist

Svårigheten att hitta rätt personer att anställa är det största tillväxthindret bland småföretagare som skapar fyra av fem nya jobb, men regeringen gör inget för att mildra problemet.

– Ett undermåligt förarbete leder till dåliga möjligheter att få till en bra vårbudget. Regeringens attityd mot företagare måste förändras, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna hade velat se lägre anställningskostnader och en reformerad arbetsrätt. 

Försvårar för företagen

Regeringen vill ha Europas lägsta arbetslöshet men saknar förslag för att stärka företagandet. Under de senaste tre åren har en rad förslag presenterats som försvårar för företag och som sänker deras lönsamhet. Det rör alltifrån det nu stoppade förslaget om höjd entreprenörsskatt genom 3:12-reglerna till höjd skatt på sjukförsäkringar för anställda och frågan om vinster i välfärden.

– Det är beklagligt att regeringen påverkats i så hög grad av vänsterpartiets i skattefrågorna. Sverige har ett högt skattetryck som hämmar konkurrenskraften. Skatter behövs för att finansiera samhällstjänster och välfärd, men de måste utformas så att drivkrafterna till företagande, utbildning och jobb inte undergrävs, menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Jobbskaparna glöms bort

Finansminister Magdalena Andersson hävdar i samband med vårbudgeten att fler har kommit i sysselsättning under nuvarande mandatperiod – men glömmer vilka det är som skapar jobben. Fyra av fem jobb skapas i småföretag och står för den största andelen av skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner. Småföretagens betydelse för Sveriges utveckling och värdeskapande i form av sysselsättning och en fungerande välfärd är något som underskattats genomgående under mandatperioden.

– Finansministern målar en positiv bild av den ekonomiska utvecklingen. Det ekonomiska läget kan dock komma att försvagas och behovet av åtgärder och en näringspolitik som på allvar stärker Sverige företagsklimat är brådskande för den regeringen som kommer tillträda 2018, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Fler nyheter från Företagarna