headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare

Presskrönikan: Vårbudget och valfeber

19 apr 2018
Den som spar han har är ett vanligt ordspråk som används för att beskriva fördelarna med långsiktigt tänk.

Just sparande ligger dessutom ofta i fokus för den återkommande duellen mellan finansministern och det största oppositionspartiets kandidat som sker när regeringen presenterar sin ekonomiska proposition.

Inte heller denna vecka har varit något undantag i det avseendet. Även om statsfinansernas skick kanske inte är det som når ut bäst i stugorna (bortsett från de famösa tomma ladorna då) så är duellen viktig för partierna. I den görs eller förgörs inte sällan en ståthållare många vill hålla i handen när de ekonomiska vindarna kanske inte blåser fullt så fördelaktigt som gör under en högkonjunktur. 

Regeringen och Vänsterpartiet verkade dock inte spara på krutet för att framställa budgeten som en vinnare bland sina baser inför valet . Där välfärd, trygghet och i viss mån klimatsatsningar fick stå i centrum för kommunikationen. 

En nyhet för i år är att finansminister Magdalena Andersson utmanare heter Elisabeth Svantesson, efter att moderaterna skiftade partiledare i fjol. Men huruvida ladorna är tomma eller inte när oppositionen presenterar sina skuggbudgetar återstå att se. Att moderaterna redan veckan innan budgeten lovade miljarder till förlossningsvården kanske är ett tecken på att valfebern börjar ta grepp om de flesta partierna.

Med den intensiva medierapportering om hur viktiga samhällsinstitutioner går på knäna kanske det inte heller är märkligt om även oppositionen vill rulla ut en och annan höbal.

Hannes Mård,

Pressekreterare.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap