headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Presskrönikan: Spännande tider i drömfabriken

Politiken börjar mer likna ett swingersparty där ingen vill kännas vid någon annan part morgonen efter, eller riktigt stadga sig. Samtidigt som man, liksom i äktenskapet, använder "alliansen" som ett alibi för att få vara med och leka.
Publicerad 28 apr 2018

JKL menade att Socialdemokraternas senaste förslag om att införa en myndighet som i praktiken skulle avgöra vem som får jobba i vilket företag inte är att se som något annat än ett passivt-aggressivt agerande mot Miljöpartiet, som de sitter i koalitionsregering med, och att det blir alltmer tydligt att "det inte är MP som S vill sätta bo med till hösten".

JKL konstaterar att problemet är att ”den övriga äktenskapsmarknaden är högst begränsad.” Men egentligen skulle kanske ett ökat utbud bara göra väljarna mer olyckliga enligt psykologiprofessorn Barry Schwartz, och öppna upp för än mer förvirring – det är nog svårt att hålla reda på vad partierna som redan finns vill i sin politik från en tidpunkt till en annan. Men det vore ju samtidigt tråkigt att inte kunna ändra en tidigare ståndpunkt.

Ett strålande exempel är förmånsbeskattningen på privata sjukvårdsförsäkringar som nu blir en realitet, trots att beslutet kritiseras hårt – inte minst från Företagarna och näringslivet. Socialdemokraterna säger sig vilja reducera ohälsan i samhället, men driver igenom ett förslag som riskerar att få rakt motsatt effekt. Tanken är även att intäkterna från den skatten ska öronmärkas för – ja just det, offentlig vård och omsorg, som i dagsläget avlastas just genom att så många vänder sig till den privata sjukvården genom sjukvårdsförsäkringarna. Alliansen å sin sida har inte heller reserverat sig mot förslaget – trots att handlar om en skattehöjning, som slår mot både småföretagarnas hälsoarbete och löntagare. Man kan inte låta bli att ställa sig frågan hur de tänker i ringhörnorna och hur kohandeln såg ut?

Det är kanske inte undra på att det finns de som upplever att politiker har tappat kontakten med sina väljare när de inte längre verkar stå för sina kärnvärden, eller tar varje tillfälle till strid för alla människors rätt och välmående. Ett parti som dock i veckan försökte är Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen, som fick ta emot svidande kritik när de valde att stödja regeringens förslag som innebär att låta 9 000 ensamkommande ungdomar stanna i Sverige, enligt tanken om människan före systemet. Ett beslut som allianskollegan Ulf Kristersson kallar "Olyckligt för alliansen".

När Annie Lööf häcklades i sociala medier röt Gustaf Fridolin ifrån och menade "Att välja humanism är just nu att välja den svåra vägen i svensk politik." Det dröjer till valet den 9 september innan vi ser vilken väg som har lönat sig, men det är spännande att redan nu fundera på slutresultatet av swingerspartyt – vilken eventuell ohelig allians som väntar till hösten. Och hur det skulle vara med fler partier som agerar för att värna människan före systemet.

Emilie Johansson, pressekreterare

Om presskrönikorna

Varje vecka skriver Företagarnas pressekreterare en krönika som ingår i nyhetsbrevet Politik i veckan. Får du inte redan nyhetsbrevet? Anmäl dig här.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen