headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Presskrönikan: Oro inför GDPR, en osäker framtid för Arbetsförmedlingen och vårdskatt

Trots att de senaste två arbetsveckorna huggits korta av påskhelgen tycks det företagarpolitiska tempot knappast stanna av. För även om påsken säkert gav en del frid för de som hade ledigt från jobbet så känner många företagare knappast någon frid över införandet av EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR.
Publicerad 5 apr 2018

I en ny undersökning från Visma framkom exempelvis att knappt hälften av småföretagen satt sig in ordentligt i vad som gäller inför att den nya dataskyddsförordningen träder i kraft, trots att det knappt är två månader kvar.

Några andra som inte håller ett lugnt tempo var partiledarna för Alliansen som under veckan presenterade ett förslag som innebär att Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form läggs ner. Bland annat på grund av att myndigheten inte klarar av matchningen på arbetsmarknaden. Kritiken  på sociala medier lät inte vänta, och många var snabbt ute och drog paralleller till hur satsningen på etableringslotsar gick, där pengar för etablering av nyanlända bland annat misstänks ha gått till extremister. Oavsett om förslaget blir verklighet eller inte bör de flesta vara rörande överens om skattepengar inte ska gå till extremisters verksamhet.

En bubblare bland de företagarpolitiska frågorna är det förslag till förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar som regeringen har föreslagit. Försäkringsbranschen, tillsammans med enskilda företagare såväl som andra näringslivsorganisationer är kritiska till förslaget. Eftersom skatter inte sällan används som styrmedel för att minska konsumtionen av saker som anses dåliga – där höga skatter på tobak och alkohol står som talande exempel – är det kanske inte heller konstigt att många ser höjd skatt på sådant som underlättar företags hälsofrämjande arbete som – ja något ganska sjukt helt enkelt.

Hannes Mård
Pressekreterare, Företagarna

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen