För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Het valdebatt på SPA i Sunne

Publicerad 25 apr 2018
Flera brännande lokala frågor satte ramarna för valturnéns stopp i värmländska Sunne.

När #Valbussen körde över sundet mellan Mellanfryken och Övre Fryken som gett tätorten Sunne sitt namn rullade den bokstavligen över en av ortens just nu hetaste frågor: Sundsbron och dess stundande renovering. Vart ska trafiken ta vägen när Trafikverket stänger bron?

Jämte kompetensförsörjning satte infrastrukturfrågorna sin prägel på såväl företagsbesök som maktkampen – det vill säga kvällens valdebatt – under det värmländska turnéstoppet. Men innan politikerna tog till orda i debatten på Selma SPA – för övrigt den första spaanläggningen i Skandinavien – stod två företagsbesök på programmet.

Nedlagda gymnasieprogram

Det första stoppet för politikerna och företagarna som följde med i #Valbussen var vid en riktig brobyggare i Sunne, Broby Grafiska/SG Broby. Broby Grafiska ger yrkeshögskoleutbildning inom grafisk design och teknik, förpackningsdesign och digitala medier och har ett brett nätverk i och undanför Sverige. De vanliga frågorna om utbildning och kompetens kom just denna dag att överskuggas av kommunens beslut om att lägga ner samhälls- och naturvetarprogrammet i Sunne på grund av för få sökande. Ett beslut som tog många på sängen och som lett till inte så lite kritik, vilket framkom under kvällens maktkamp. För en mindre ort som Sunne är det viktigt att vara attraktiv, men vad händer om två teoretiska utbildningar på gymnasiet försvinner?

Mångmiljoninvestering av TetraPak

Broby grafiska startade i samband med att TetraPak etablerade sig i Sunne 1992. Företaget är Sunnes störta privata arbetsgivare och har nyligen investerat hundra miljoner i en ny tryckpress för förpackningar i färg i Sunnefabriken. Det var dagens andra stopp för #Valbussen. Genom investeringen har tjugo nya arbetstillfällen tillkommit. Men för Tetrapak kommer stängningen av Sundsbron olyckligt. Den tunga trafiken är beroende av bron. Alternativet är flera mils omvägar. Att skapa en hållbar infrastruktur och i förlängningen kanske en annan vägsträckning med en annan bro är en fråga som engagerar både kommun och näringsliv.

Het debatt 

När det väl var dags för kvällens debatt – maktkampen – på Selma SPA höll Företagarnas regionchef Anna Hedberg och Företagarna chefekonom Daniel Wiberg i trådarna. Debatten kom att handla mycket om nedläggningen av de teoretiska utbildningarna och om brofrågan, men även regelbörda, skatter och arbetsgivaravgifter väckte engagemang i panelen av kommunpolitiker och riksdagspolitiker och bland de sextiotalet företagare som satt i publiken.

Så mycket till avkoppling var det inte fråga om på Selma SPA denna gång, tvärtom. Det gick hett till i debatten. Precis som det ska vara.

Se debatten på Facebook 

 

Taggar
RiksSunne Nyhet
Fler nyheter från Företagarna