För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välfärdssektorn behöver utvecklas – inte avvecklas

Publicerad 4 sep 2017
Företagarna ser med oro på beskedet från regeringen och Vänsterpartiet om vinstreglering.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i omsorgssektorn och skolsektorn. Detta är oroande, anser Företagarna.

– Utredningsförslaget om vinsttak är mycket kritiserat, så det är sank mark man bygger vidare på. Regeringen skickar nu oroväckande signaler till företagen som verkar i dessa sektorer, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Utredningens vinsttaksmodell skulle få stora negativa effekter för de berörda sektorerna, det vill säga hemtjänst, äldreboenden, förskolor, skolor m.m. Analyser visar att de flesta små aktörer kommer se sig tvingade att lägga ned sina verksamheter och att innovativa och kostnadseffektiva företag kommer att lämna sektorn om utredningens vinsttak skulle införas.

Företagarna anser att fokus bör ligga på välfärdsverksamheternas kvalitet och inte på deras organisationsform.

– Resultatet av detta blir minskad valfrihet för oss som medborgare och minskad utveckling inom de berörda sektorerna. En sådan utveckling kommer bli mycket svår att hantera i de många kommuner som är starkt beroende av privata utförare för att kunna klara av sitt åtagande gentemot sina medborgare, kommenterar Ulrica Dyrke.

Företagarna anser att fokus bör ligga på välfärdsverksamheternas kvalitet och inte på deras organisationsform. Välfärdssektorn behöver utvecklas – inte avvecklas. 

Ulrica Dyrke.

Ulrica Dyrke, Företagarnas konkurrensexpert.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna