För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lättare behålla nyckelmedarbetare med personaloptioner

Publicerad 6 sep 2017
Daniel Wiberg

Regeringen går vidare med förslaget om skattelättnader för personaloptioner. Det är ett mycket glädjande besked och något som Företagarna slagits för länge.

– Regeringens skattelättnad som den nu föreslås är absolut ett steg rätt riktning, men tyvärr är det fortfarande ett relativt begränsat antal företag som kommer att kunna utnyttja möjligheten till skattelättnad för personaloptioner. Vi på Företagarna hade gärna sett att förslaget gjorts mer generöst så att fler företag i olika sektorer och av olika storlek och åldrar kunnat omfattas av det, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Initiativet till en skattelättnad för personaloptioner har kommit från oss i näringslivet och Företagarna har sedan länge påtalat att regeringen borde jobba mer med denna typ av incitamentsskapande skatteverktyg och inte enbart höja eller inför nya skatter.

Optioner är finansiella instrument vars värde är direkt kopplade till ett företags värde. De kan användas för att minska ägarstyrningsproblem inom företag eller till att ersätta och belöna nyckelpersoner. Genom att ställa ut köpoptioner till nyckelpersonal knyts deras ersättning starkare till marknadsvärdet av företagets egna kapital. Därmed kan en större överensstämmelse skapas mellan nyckelpersonernas och ägarnas incitament att utveckla företaget. Företagarna har under lång tid förespråkat ändringar av skattereglerna för optioner och andra incitamentsprogram för att förenkla och underlätta för nyckelmedarbetare att bli delägare.

– Initiativet till en skattelättnad för personaloptioner har kommit från oss i näringslivet och Företagarna har sedan länge påtalat att regeringen borde jobba mer med denna typ av incitamentsskapande skatteverktyg och inte enbart höja eller inför nya skatter. Det är viktigt med en smart utformning av skattesystemet så att det skapar incitament till företagande och jobbskapande, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna