podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ditt nätverk kan lösa kompetensbristen

Publicerad 29 sep 2017
Nu inleder Företagarna ett samarbete med Yrkesdörren för att korta vägen till arbete för utlandsfödda och underlätta för företag att hitta rätt personer att anställa.

Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Den som är ny svensk och inte haft möjlighet att etablera ett nätverk har därför ofta svårt att ta sig in på arbetsmarknaden eller hitta ett jobb som motsvarar den kompetensnivå man har.

Samtidigt visar flera undersökningar att det finns stor efterfrågan på lämplig arbetskraft hos Sveriges småföretag, med både arbetskrafts- och kompetensbrist över hela landet. Det här är frågor som engagerar företagarnas medlemmar och som vi arbetar med att påverka.

Därför inleder Företagarna nu ett samarbete med den ideella verksamheten Yrkesdörren som matchar nya och etablerade svenskar inom samma bransch.

Jag hoppas det här samarbetet kommer bidra till att öppna många dörrar åt de som står långt från arbetsmarknaden och samtidigt täcka upp delar av småföretagens behov, säger Anna Libietis, expert på integrationsfrågor och projektledare på Företagarna.

– Jag hoppas det här samarbetet kommer bidra till att öppna många dörrar åt de som står långt från arbetsmarknaden och samtidigt täcka upp delar av småföretagens behov, säger Anna Libietis, expert på integrationsfrågor och projektledare på Företagarna.

Yrkesdörren handlar om att hjälpa nya svenskar att bygga upp nätverk i Sverige, men också att få etablerade svenskar att bjuda in till sitt nätverk, så att Sverige blir bättre på att tillvarata den kompetens som personer med utländsk bakgrund har.

– Vi ser verkligen samarbetet som en win-win – många små och mellanstora företag vill växa men i dag kan över 70 000 jobb inte tillsättas på grund av att de inte hittar rätt kompetens. Företagare finns inom alla branscher och över hela Sverige vilket gör att de kan öppna dörrar för utlandsfödda med många olika bakgrunder på många olika platser, säger Amelie Silfverstolpe, verksamhetsledare för Yrkesdörren.

Anmäl dig redan nu! Det går snabbt, är enkelt och förhoppningsvis till stor glädje både för dig och för personen du möter!

Här kan du anmäla dig. 

Fler nyheter från Företagarna