För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra steg mot fler jobb

Publicerad 5 sep 2017
Företagarna välkomnar regeringens arbetsmarknadssatsning i höstbudgeten som underlättar matchningen på arbetsmarknaden.
Daniel Wiberg

Företagen har svårt att hitta rätt arbetskraft. Samtidigt står stora grupper ofta med utländsk bakgrund, utanför arbetsmarknaden. Många företagare vill anställa och de flesta nyanlända vill ha ett jobb. Därför är det bra att regeringen satsar på att sänka trösklarna på arbetsmarknaden.

– Det är mycket välkommet att regeringen nu äntligen satsar för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden. Den gör bland annat en satsning på det så kallade kunskapslyftet med 32 000 nya utbildningsplatser över tid. Regeringen vill även små samman en rad anställningsstöd till ett – introduktionsjobb. En sammanslagning av befintliga stödformer är en åtgärd som vi på Företagarna verkligen har slagits för länge, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Eftersom Sverige står inför en rad utmaningar vad gäller arbetslöshet och integration är det viktigt att verkligen fundera på alla möjliga sätt skapa vägar in i arbetslivet och det svenska samhället. Reformer som stödjer detta och gör det enklare att anställa är alltid välkomna och avgörande för en inkluderande arbetsmarknad på sikt.

– Det är bra och definitivt ett steg i rätt riktning – även om stöden i hög grad riktar sig främst till de offentliga verksamheterna. Socialdemokraterna har en tradition av så kallade subventionerade anställningar, statliga beredskapsjobb och extratjänster är några av de senaste i raden. Problemet med dessa anställningsformer är ofta att bara offentliga verksamheter kan utnyttja dem. Eftersom få jobb skapas i det offentliga och eftersom resurserna redan är hårt ansträngda förblir intresset lågt. Nu görs ytterligare satsningar för att göra dessa anställningsformer intressanta. Nya jobb skapas emellertid i mindre växande företag och då är problemet framförallt att kostnaderna för företagen är för höga, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Satsningar på individer som annars står långt från arbetsmarknaden är mycket bra och underlättar integrationen, men subventionerade anställningar och utbildning räcker inte hela vägen.

Det goda ekonomiska läget har frigjort resurser och nu satsar regeringen både på utbildning och på förenklade anställningsstöd. Långtidsarbetslösheten för utsatta grupper har ökat till rekordhöga nivåer. Risken är därmed stor att Socialdemokraterna kommer att bryta sitt viktigaste vallöfte, att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020, om inte politiken läggs om.

– Satsningar på individer som annars står långt från arbetsmarknaden är mycket bra och underlättar integrationen, men subventionerade anställningar och utbildning räcker inte hela vägen. Om regeringen vill hålla sina vallöften och få ner arbetslösheten, då behöver företag kunna anställa enklare och till lägre kostnad. Det handlar om fler enkla jobb, reformerad arbetsrätt (LAS) och lägre skatt på arbete. Det är väldigt glädjande att regeringen faktiskt har lyssnat på Företagarna och nu tar tag i en del av de frågor som kan underlätta på arbetsmarknaden, säger Daniel Wiberg.

Fler nyheter från Företagarna