För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vinsttak ger orimliga konsekvenser

Publicerad 30 okt 2017
Företagarna är mycket kritiska till Reepalu-utredningens förslag till vinsttak för välfärdsföretag. Nu finns ännu en rapport som stöttar den hållningen.
"Det går inte att på ett ansvarsfullt sätt driva och utveckla privata företag på de här premisserna"

Fyra av fem välfärdsföretag som går med vinst kommer att drabbas stenhårt om det vinsttak som regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslagit blir verklighet. Det visar en rapport som välfärdsentreprenören Dan Olofsson beställt, och som omskrivs i en debattartikel i Dagens Industri. Företagen skulle få se vinsten sjunka med mellan 80 och 100 procent.

– Det är bra att Reepalus vinsttaksförslag noga synas i sömmarna. Som denna analys visar så kommer det bli dramatiska effekter för många företag, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Företagarna har i remissyttranden, debattartiklar och kontakter med politiker varnat för att de förutsättningar som Reepalu-utredningens förslag ger inte är förenliga med att bedriva en stabil och kvalitativ verksamhet.

– Det går inte att på ett ansvarsfullt sätt driva och utveckla privata företag på de här premisserna. Många privata verksamheter kommer i stället att tvingas lägga ned – oavsett att de håller god kvalitet och är uppskattade av sina användare. Det vore illa för välfärds-Sverige, säger Ulrica Dyrke.

Förslaget till vinsttak handlar inte om vinstmedel som ägarna tar ut ur företagen, utan siktar in sig på möjligheten att kunna gå med vinst över huvud taget.

Läs debattartikeln av Dan Olofsson i Dagens Industri här (kräver DI-inloggning.) 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna