För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu måste löftet om en betalkod bli verklighet

Publicerad 24 okt 2017
I helgen togs ett viktigt steg av flera storföretag för att korta de långa betaltiderna som drabbar småföretagen. Nu måste löftet om en betalkod bli verklighet.

Företagarna har länge drivit linjen att de små företagen ska kunna få betalt inom trettio dagar och slippa agera bank till storföretagen. Det initiativ som tagits av tretton storföretag är ett avgörande steg i rätt riktning. Det kommer att leda till kortare betaltider, men än är vi inte där.

– Nu tar det hårda arbetet vid med att utforma den exakta lydelsen av koden och de villkor som ska gälla för anslutna företag. Företagarna kommer att vara en aktiv part i detta arbete, säger Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

Initiativet från storföretagen har samordnats av Näringsdepartementet och stödjs av Företagarna och en rad näringslivsorganisationer.

– Det är mycket glädjande att de samtal som förts inom näringslivet nu leder till utformandet av en kod för betaltider för de små och medelstora företagen som är verksamma i Sverige. Grundprincipen är att betaltiderna regleras genom avtal. En betaltidskod kan ge vägledning när det ska avgöras vad som utgör oskäliga avtalsvillkor enligt de regler som redan finns, säger Daniel Wiberg.

Företagarna ser positivt på det arbete som regeringskansliet och Näringsdepartementet gör för att komplettera näringslivets kod och bidra till transparens och ökade möjligheter till uppföljning av företagens rapportering kring betaltider.

– Jag hoppas att vi kommer framåt i det här arbetet under det närmsta halvåret, samtidigt som det vore bra om storföretagen som nu står bakom betalkoden omgående försöker förkorta sina betaltider. Uppmärksamheten som frågan får i debatten kan i sig göra att småföretagen vågar säga ifrån om att acceptera längre betalningstider än vad de vill ha, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna