För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

LO vilse i välfärdsfrågan

Publicerad 18 okt 2017
Genom att slänga sig med slagord i stället för att ta till sig fakta hamnar LO helt galet i frågan om företagande i välfärdssektorn.

I en debattartikel som cirkulerar runt i landet raljerar LO:s vice ordförande Therese Guovelin tillsammans med lokala företrädare för organisationen mot dem som likt Företagarna är kritiska till regeringens aviserade förslag till vinstbegränsning för företag i omsorgs- och skolsektorn.

LO sätter i artikeln behoven i skolan och välfärden mot en nidbild av riskkapitalister som bara är ute efter att berika sig. Kritiken mot välfärdsutredaren Ilmar Reepalus vinsttaksmodell avfärdas som smutskastning och skräckpropaganda.

Ingen vinst alls

– Man undrar om LO har förstått förslaget och dess effekter. Det innebär inte att man får göra vinst på upp till sju procent av omsättningen. Vinsten ska i stället beräknas utifrån ”bokfört operativt kapital”. Då handlar det om faktiska vinstnivåer på 1-2 procent för de flesta företag och för en del ingen vinst alls, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

LO menar att förslaget på ett vinsttak handlar om att hindra riskkapitalister från att skicka vinster till skatteparadis, men det är att blanda bort korten.

Förslaget handlar inte om ägarnas vinstutdelning, utan om att kraftigt begränsa företagens möjligheter att gå med vinst över huvud taget. 

Ingen utdelning

– Förslaget handlar inte om ägarnas vinstutdelning, utan om att kraftigt begränsa företagens möjligheter att gå med vinst över huvud taget. Under dessa förutsättningar går det inte att bedriva en stabil och kvalitativ verksamhet och de flesta företag kommer tvingas lägga ned. Vinsttaket beaktar inte heller vilken kvalitet och nytta de enskilda välfärdsföretagen tillför, utan drar bort mattan under fötterna för dem alla.

Tvingas lägga ner

Vilka blir då effekterna om man inför välfärdsutredningens vinsttaksmodell?

– De flesta små företagen i sektorn – ofta drivna av kvinnor - kommer se sig tvingade att lägga ned sina verksamheter. Sannolikt skulle även de större företagen lämna sektorn. Kvar lämnas landets kommuner som kommer behöva bygga upp egna verksamheter för att täcka upp för bortfallet – och det kommer på många håll att bli svårt att hantera. Resultatet av detta blir färre välfärdsaktörer, minskad innovationskraft inom sektorn och minskad valfrihet för oss alla, säger Ulrica Dyrke.

Utmaningarna i välfärdssektorn kräver konstruktiva lösningar, inte vinsttak. Fokus måste i stället ligga på att säkra och utveckla kvaliteten i verksamheterna.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna