För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Genombrott om betaltider

Publicerad 22 okt 2017
Företagarna välkomnar helgens uppvaknande av storbolagen i fråga om betaltider.

På söndagen stod det klart att storbolagen äntligen ger efter till det hårda tryck på en lösning som ska minska de långa betaltiderna.

Företagarna har upprepade gånger pekat på de växande problemet med långa betaltider och att de små företagen tvingas agera bank till storföretagen.

Måste ros i land

Företagarnas vd Günther Mårder gläds åt beskedet om en betalkod men konstaterar samtidigt att mycket återstår att göra.

– Det är glädjande att storbolagen äntligen tagit sitt förnuft till fånga och går med på en frivillig lösning, men vi är inte där än. Nu måste detta ros i land med en fungerande och långsiktigt hållbar kod där det finns konkreta möjligheter till uppföljning och granskning för att den inte ska kunna ignoreras, säger Günther Mårder.

Det är glädjande att storbolagen äntligen tagit sitt förnuft till fånga och går med på en frivillig lösning, men vi är inte där än.

Företagarna ser positivt på det arbete som genomförs på regeringskansliet och näringsdepartementet för att komplettera koden med ökad transparens och möjlighet till uppföljning av företagens rapportering vad gäller betaltiderna.

Uppföljning och transparens

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg understryker också att arbetet inte är över och att en kod måste vara konkret bunden till just uppföljning och transparens:

– En ändamålsenlig och transparent rapportering av företagens betaltider är avgörande för att en betaltidskod ska fungera, och därmed också nödvändig för att få ner betaltiderna.

Läs mer i Dagens Industri (artikeln kräver DI-inloggning).

Taggar
Fler nyheter från Företagarna