För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Var vaksam mot bluffen!

Publicerad 4 nov 2017
Under de senaste dagarna har Företagarnas rådgivning, medlemmar, företagare och allmänheten uppmärksammat och varnat för utskick från blufföretaget Företagsopinion. Släng det i papperskorgen!

Det kan vara svårt att veta hur man som företagare ska agera när dubiösa svindlare försöker ta dina hårt förvärvade pengar. Utskicken som dyker ner i brevlådan eller e-post inkorgen kan ofta se äkta ut. Grundprincipen för deras svindleri är enkel, och liknar den som exempelvis ”Bolagsupplysningen” tidigare arbetet efter. Detta lyfte Företagarnas chefsrådsgivare Karin Berggren i en intervju för TT under helgen. 

Massutskick till företagare

Genom massutskick av ett formulär utformat till utseende och upplägg som att det kommer från en myndighet, hoppas ”Företagaropinion” att mottagaren ska tro att det kommer från just en myndighet, att mottagaren ska signera och skicka tillbaka formuläret. Men om man läser igenom formuläret och det finstilta, så visar det sig att det som framstår som en undersökning, istället är ett förslag på avtal om annonsering, där företagaren förbinder sig att betala en avgift över en tvåårsperiod motsvarande omkring 12 000 kronor.

Bestrid fakturan

Det viktigaste är att vara vaksam och noggrann, se till att granska sådant som ni misstänker kan vara en bluffaktura eller annat svindleri, och informera berörd personal. Om ni mot förmodan skrivit på en propå från Företagsopinion eller liknande, och därmed får en faktura: Bestrid skriftligen och uppge att ett avtal aldrig träffats eftersom det aldrig funnits någon gemensam partsavsikt att ingå ett avtal. Vidare kan ni även ange att ni blivit vilseledda och att ett eventuellt avtal därför är ogiltigt.

Det finns en risk att ni därefter får påminnelser och krav från deras så kallade ”inkassobolag”, bestrid även då skriftligen och hänvisa till ert tidigare bestridande. Att ansöka om betalningsföreläggande till Kronofogden på en tvistig fordran, strider mot god inkassossed.

Företagarna kan hjälpa till

Företagarna tar frågor om vilseledande och liknande bluffakturor på största allvar och försöker genom Företagarnas Rådgivning hjälpa medlemmar enskilt, men även på större arenor såsom genom medlemskap i Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier. I gruppen ingår förutom Företagarna, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Svensk Handel och UC.

Vi på Företagarna arbetar även förebyggande mot den här typen av aktiviteter genom vårt opinionsbildande arbete, för att uppmärksamma våra politiker och beslutsfattare om problemet.

Fler nyheter från Företagarna