För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagen i fokus när Företagarna intog EU-toppmötet i Göteborg

Publicerad 16 nov 2017
I fredags hölls EU-toppmötet i Göteborg om EU:s sociala dimension, jobb och tillväxt. Företagarna var på plats och lyfte småföretagens avgörande betydelse för både jobb, välfärd och tillväxt.

Toppmötets formella namn var ”Toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt” och hölls på initiativ av den svenska regeringen. Företagarna medverkade jämte stats- och regeringschefer, arbetsmarknadens parter, och ett flertal andra organisationer. Syftet medmötet var att mötas och samtala om hur jobb och tillväxt kan främjas, allt under paraplyet om hur EU:s sociala dimensioner kan utvecklas.

På Företagarnas twitterkonto kan du följa våra snabba uppdateringar om vad som hände under dagen. Du hittar flödet här till höger (desktopp) eller om du scrollar ner (mobil). Eller gå direkt till Twitter här

Småföretagarna skapar jobben

Mötet beskrivs av flera som ett viktigt tillfälle för den svenska regeringen att visa upp det som brukar kallas för den svenska modellen. Företagarnas vd Günther Mårder, en av tre delegater från Företagarna som var på plats i Göteborg, har däremot en annan fråga att lyfta till Europas makthavare:

– Företagarna kommer finnas på plats för att lyfta vilka det är som skapar jobben. I Sverige är det välkänt att fyra av fem jobb skapas i småföretag, men det är även en bild stämmer över hela Europa. Ska vi lösa utmaningarna på den europiska arbetsmarknaden måste småföretagen ges rätt förutsättningar att ta risker, investera och anställa, säger Günther Mårder.

 I Sverige är det välkänt att fyra av fem jobb skapas i småföretag, men det är även en bild stämmer över hela Europa.

Viktigt erkännande

Utöver Företagarnas vd medverkade även Lise-Lotte Argulander, expert på arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor, och Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef. Enligt Patrik Nilsson är Företagarnas medverkan både ett viktig erkännande för organisationens arbete och ett avgörande tillfälle att få vara med och påverka EU:s, och Sveriges framtid.

– Småföretagens betydelse för jobb, välfärd och tillväxt är helt avgörande för ett land som Sverige och hela Europa. Vår medverkan är ett viktigt erkännande, och det ger oss möjlighet att verkligen påverka EU:s framtid. På plats är det fotarbete som gäller, och vi kommer lägga in alla växlar för att både försvara och lyfta småföretagens intressen, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Vår medverkan är ett viktigt erkännande, och det ger oss möjlighet att verkligen påverka EU:s framtid.

Arbetsmarknad i förändring

Toppmötet var indelat i olika tema-sessioner. De tre sessionerna där Företagarna medverkade handlade om hur arbetsmarknaden kan öppnas upp för fler, rättvisa villkor och möjligheterna till omställning i arbetslivet genom exempelvis vidareutbildning. Lise-Lotte Argulander, expert på arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor, medverkade under sessionen om rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

Det krävs ett öppet Europa som vågar se möjligheterna i nya lösningar för affärsmodeller, finansiering, minskad regelbörda och förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– I utmaningen med både en arbetsmarknad och ett arbetsliv i förändring är det helt avgörande att vi har ett EU som främjar småföretagandets villkor, möjlighet att utvecklas och frodas. För att det ska bli verklighet krävs ett öppet Europa som vågar se möjligheterna i nya lösningar för affärsmodeller, finansiering, minskad regelbörda och förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Lise-Lotte Argulander, expert på arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.

Företagarnas delegater Patrik Nilsson, Lise-Lotte Argulander och Günther Mårder i Göteborg, tillsammans med UEAPME:s generalsekreterare Véronique Willems.UEAPME är samarbetsorganisationen för små- och medelstora företag inom Europa.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna