För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kvinnors företagande drabbas hårt av Reepalus vinsttak

Publicerad 8 mar 2017
I dag på internationella kvinnodagen finns anledning att uppmärksamma att Ilmar Reepalus förslag om vinsttak för välfärdsföretag kommer slå mot kvinnors företagande.

Viktiga reformer som RUT-avdrag för hushållsnära tjänster samt valfrihetssystem inom vård- och omsorgssektorn (LOV) har öppnat upp nya möjligheter för företagande under det senaste decenniet. Dessa möjligheter har många kvinnor tagit genom att starta upp verksamheter. Trots detta är det fortfarande stor skillnad mellan mäns och kvinnors företagande i Sverige – i hela sju av tio företag är det män som har ansvaret.

I ljuset av detta finns det extra stor anledning att fundera över vinsttaksförslaget från regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu. Förslaget rör vård, skola och omsorg, dvs. sektorer där många kvinnor har startat verksamheter. Dessa sektorer särskiljer sig genom att det är fler kvinnor än män som driver företag – hela sex av tio välfärdsföretag drivs av kvinnor. Många av de anställda i dessa företag är också kvinnor.

 Förslaget till vinsttak innebär i princip ett vinstförbud för de flesta välfärdsföretag. Detta kommer slå mycket hårt mot företagen, deras anställda och deras brukare/elever/patienter. Resultatet kommer sannolikt bli att de flesta välfärdsföretag kommer att avvecklas, eftersom det inte går att bedriva långsiktigt stabil och kvalitativ verksamhet under sådana förutsättningar. För de många kvinnor som måste lägga ned sina väl fungerande välfärdsföretag blir det ett slag under bältet.

Resultatet av vinsttaksförslaget kommer sannolikt bli en avveckling av företag i den sektor där särskilt kvinnor har startat företag.

-   Det blir ett kraftfullt steg i fel riktning i fråga om kvinnors företagande i Sverige. Det skulle också få negativa effekter för såväl valfrihet och mångfald som utvecklingen av välfärdssektorn som sådan. Det finns alltså många goda skäl för regeringen att slänga förslaget i papperskorgen, kommenterar Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna