För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen nonchalerar näringslivet

Publicerad 2 maj 2017
Statsminister Stefan Löfven har tappat näringslivet, konstaterar Di i dag. Den aktiva näringspolitiken har bytts ut mot samverkansfunktioner och handlingsprogram, men de företagarvänliga reformerna lyser med sin frånvaro, enligt flera profiler - bland dem Företagarnas vd Günther Mårder.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, anser att den ökade samverkan inom industrin står sig slätt om man jämför med de höjda skatterna, regelkrånglet och de ökade kostnaderna för att anställa.

"Det behövs en näringspolitik som riktas till hela näringslivet och inte bara ett litet prioriterat segment”, säger hon.

Günther Mårder lyfter fram de nya 3:12-reglerna och Reepalu-utredningens förslagna vinsttak som exempel på att regeringen nonchalerar näringslivets synpunkter.

”Jag har upplevt att näringsdepartementet många gånger har velat genomföra företagarvänliga reformer, men att finansdepartementet genom ett enkelt pennstreck satt stopp och så har det istället kommit annan politik som går i direkt motsatt riktning”, säger han.

Di noterar också att det inom regeringen finns en klassisk konflikt mellan näringsdepartementet och finansdepartementet, och att näringsminister Mikael Damberg inte lyckats stå emot när finansdepartementet kommit med nya pålagor för företagen.

”Jag upplever det som att han blivit ganska överkörd och att finansdepartementet har fått en ännu större makt än tidigare”, säger Günther Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna