För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags att lyfta fram de äldre entreprenörerna

Publicerad 2 maj 2017
Bilden av entreprenörskap är snedvriden, skriver nationalekonomerna Charlie Karlsson och Mikaela Backman i Sydsvenskan. Oftast är det unga entreprenörer som lyfts upp - men andelen entreprenörer är väsentligt högre bland dem som är mellan 55 och 64 än dem som är mellan 20 och 30.

Det kan finnas flera anledningar till att äldre väljer att bli entreprenörer, framhåller forskarna. Vissa kan skjuta upp företagandet tills de inte längre har barn att försörja. Andra vill trappa ned i arbetslivet och själva kunna bestämma över sin arbetstid.

Det kan vara fråga om en ny trend. Många av egenskaperna som finns hos äldre värderas högt på marknaden, som utbildning, erfarenhet och sociala nätverk, anser Charlie Karlsson och Mikaela Backman. Nu uppmanar de politiker på lokal, regional och nationell nivå att inse potentialen som ligger i äldres entreprenörskap:

Värt att notera är att egenföretagande i kunskapsbaserade sektorer och då inte minst alla slag av konsultverksamhet är högre bland äldre än bland yngre personer.

Vår grundläggande fråga är om politiker på lokal, regional och nationell nivå insett vilken potential som ligger i äldres entreprenörskap.

Vet dagens politiker hur mycket äldre entreprenörer bidrar till landets ekonomi? Inser de hur entreprenörskap kan bidra till att äldre är yrkesaktiva längre upp i åren och till att dämpa trycket på pensionssystemet och andra sociala system och hälso- och sjukvården? Tänker de när de strävar efter att skapa ett gott näringslivsklimat på att också skapa ett gott, öppet, tolerant och understödjande näringslivsklimat för äldre entreprenörer? Har rådgivarna inom kommuner, revisionsbyråer, banker och liknande de rätta attityderna och de rätta kunskaperna för att stödja äldre personer som vill bli entreprenörer?

Vi för vår del tillåter oss att vara tvivlande på samtliga dessa punkter. Vi tycker att det är dags att lyfta fram de äldre entreprenörerna, att analysera på vad sätt och hur mycket de bidrar till landets ekonomi och att undersöka hur det på olika sätt kan underlättas för äldre entreprenörer.

Läs hela artikeln på sydsvenskan.se

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna